Sałatka w muszlach
Duży makaron w kształcie muszli idealnie się nadaje, by pełnić rolę "naczynia", w którym można umieścić różnego rodzaju farsze i sałatki. Wygląda to bardzo elegancko i apetycznie. Na zrobienie naszej przekąski potrzebujemy: makaron (duże muszle), kawałek wędzonej szynki, czerwoną i zieloną paprykę, puszkę kukurydzy, dwa ogórki, dwa jajka ugotowane na twardo, pęczek koperku, majonez, śmietanę 30 procent, sól i pieprz. Szynkę, jajka i wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy koperek. Majonez mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do warzyw i mieszamy. Makaron gotujemy al dente, nakładamy do każdej muszli łyżkę śmietany i układamy na półmisku ozdobionym sałatą.