Goście będą zachwyceni
Menu sylwestrowe powinno być eleganckie, podobnie jak nasz strój. Nadchodzący nowy rok musimy bowiem powitać z przytupem. Aby w tą wyjątkową noc móc w pełni oddać się zabawie, warto przygotować takie potrawy, które możemy zrobić wcześniej. Idealnie byłoby, by te dania można było jeść na stojąco i szybko. Najlepsze są wobec tego przekąski. Oto nasze propozycje na eleganckie małe dania na sylwestrową noc.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Sałatka w muszlach
Duży makaron w kształcie muszli idealnie się nadaje, by pełnić rolę "naczynia", w którym można umieścić różnego rodzaju farsze i sałatki. Wygląda to bardzo elegancko i apetycznie. Na zrobienie naszej przekąski potrzebujemy: makaron (duże muszle), kawałek wędzonej szynki, czerwoną i zieloną paprykę, puszkę kukurydzy, dwa ogórki, dwa jajka ugotowane na twardo, pęczek koperku, majonez, śmietanę 30 procent, sól i pieprz. Szynkę, jajka i wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy koperek. Majonez mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do warzyw i mieszamy. Makaron gotujemy al dente, nakładamy do każdej muszli łyżkę śmietany i układamy na półmisku ozdobionym sałatą.
Roladki z ogórka z łososiem
Połączenie łososia i ogórka jest bardzo smaczne, a roladki są niezwykle apetycznie. Możemy wziąć je w rękę i delektować się smakiem. Składniki: długi ogórek, kilka plasterków wędzonego łososia, opakowanie sera mascarpone, zielona papryka, koperek, sól i pieprz. Ogórek obieramy i na mandolinie kroimy go wzdłuż na bardzo cienkie paski. Wkładamy je do miski i lekko posypujemy solą by zmiękły i puściły wodę. Łososia i paprykę kroimy na kawałki szerokości pasków ogórka. Koperek siekamy i dodajemy do sera. Doprawiamy solą i pieprzem. Na pasku ogórka rozsmarowujemy ser, układamy kawałek łososia i papryki, zwijamy ciasny rulonik i spinamy wykałaczką.
Kanapki z żurawiną
Podawane na przyjęciach kanapki nie muszą być banalne. Możemy poeksperymentować i stworzyć prawdziwe dzieło sztuki. Składnikami naszych kanapek są: kilkanaście kromek chleba razowego, konfiturę z żurawiny, dwa jabłka, czerwona cebula, małą papryczkę chili, kawałek imbiru, sok pomarańczowy, kilka łyżek cukru. Cebulę i jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy sok z pomarańczy, cukier i gotujemy, aż trochę płynu odparuje. Dodajemy posiekany imbir, chili, starte na tarce jabłka i żurawinę. Gotujemy aż masa zgęstnieje. Kromki chleba kroimy na małe trójkąty. Na każdy nakładamy trochę masy owocowej i przykrywamy drugim kawałkiem chleba.
Jajka faszerowane
Ładnie przygotowane jajka z nadzieniem na pewno będą smakowały wszystkim i mogą być wspaniałą ozdobą stołu. Potrzebujemy: 10 jajek, opakowanie jogurtu naturalnego, musztardę dijon, sól, biały pieprz i natkę pietruszki. Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Kroimy wzdłuż na pół i wyciągamy ostrożnie żółtka. Wszystkie żółtka zgniatamy widelcem, dodajemy musztardę, jogurt, posiekaną natkę, sól i pieprz. Mieszamy, wyrabiamy na gładką masę. Przy pomocy szprycy do kremu nakładamy nadzienie do jajek, w otwory po żółtkach. Ozdabiamy pozostałą natką.
Sałatka z tuńczykiem
Wśród dań na noc sylwestrową nie może zabraknąć sałatek. To wygodne rozwiązanie jeśli wybieramy się na przyjęcie do przyjaciół lub rodziny. Smaczna sałatka z jajkiem i tuńczykiem to szybki i prosty przepis, który możemy przygotować nawet na ostatnią chwilę. Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym, trzy jajka, pęczek natki pietruszki, pęczek bazylii, sałata, kilka oliwek, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier. Jajka gotujemy na twardo i kroimy na ćwiartki. Tuńczyka odcedzamy, oliwki kroimy w krążki. Z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu robimy sos. Sałatę kroimy w paski, układamy w misce, dodajemy jajka, kawałki tuńczyka, oliwki i wszystko zalewamy sosem. Posypujemy natką i listkami bazylii.