Prosta przekąska
Ale nie tylko amarantus czy ryż dostępne są w formie ekspandowanej. W sklepach znajdziemy też dmuchaną grykę, komosę ryżową (quinoa), soję, orkisz, proso (jagły), żyto, pszenicę. Ekspandowana kukurydza z dodatkiem tłuszczu to znany i lubiany popcorn. Preparowane zboża popularne są w wielu krajach. Na przekąski z ich wykorzystaniem można natrafić na ulicach Chin, Korei Południowej, Japonii czy Indii.
Niektóre ziarna mają posmak kakao, cynamonu, jabłek, sezamu, orzechów. Ziarna ekspandowane bywają dosładzane – miodem, melasą. Są smaczne, lecz jednocześnie bardziej kaloryczne. Ciekawą przekąską (gotową do spożycia albo do połączenia z jogurtem bądź mlekiem) jest miks preparowanych zbóż z liofilizowanymi owocami, np. malinami. Zdrowym dodatkiem do ekspandowanych zbóż są suszone jabłka. Osoby dbające o linię powinny jednak szukać dmuchanych ziaren bez dodatków słodzących. Trzeba ponadto wiedzieć, że mają one wysoki indeks glikemiczny, zatem spożywajmy je z umiarem.