Popping ze zbóż
Dziś miłośnicy kulinariów mają znacznie szersze pole do popisu – oprócz preparowanego ryżu czeka na nich cała kolekcja ekspandowanych zbóż. Ekspandowanie polega na gwałtownym rozprężeniu, co skutkuje znacznym zwiększeniem objętości. Zboża ekspanduje się przy użyciu gorącej pary. Cały proces przebiega pod ścisłym nadzorem, a efektem tych działań są napęczniałe nasiona. Ekspandowane zboża to z angielskiego „popping”.
Wśród ekspandowanych zbóż w ostatnim czasie chyba największą popularnością cieszy się amarantus (zwany też szarłatem – jest pseudozbożem). „Złoto Inków” to jedna z najstarszych roślin uprawnych świata. Bardzo korzystnie wpływa na organizm człowieka – odznacza się wysoką zawartością błonnika i białka. Amarantus jest bogatym źródłem magnezu, fosforu, żelaza, wapnia. Zawiera witaminy (m.in. z grupy B, A, C, E) oraz bardzo cenny skwalen, potężny antyoksydant. Warto go spożywać, by spotęgować odporność, wyregulować trawienie, opóźnić procesy starzenia, utrzymać linię czy zabezpieczyć się przed groźnymi chorobami, w tym nowotworami.