Buraki Chioggia
Na zewnątrz prezentują się jak zwykłe czerwone buraki, jednak w środku kryją w sobie prawdziwą niespodziankę. Kiedy przekroimy ich różowo-czerwony mundurek, naszą uwagę przykują spiralne wzory, dzięki którym plasterki warzywa wyglądają jak piękne kolorowe cukierki czy lizaki. Buraki Chioggia mają swoje korzenie w okolicach Wenecji. Te atrakcyjne włoskie warzywa zaczęły swoją przygodę w kuchni już w 1840 roku. Ich ładny wygląd to jednak nie wszystko, gdyż wrażenia estetyczne dorównują tym smakowym. Czym różnią się od tradycyjnych buraków? Przede wszystkim ich smak jest znacznie delikatniejszy. Chioggia są doskonałym pomysłem na atrakcyjną przystawkę. Świetnie sprawdzają się w sałatkach, mogą być również doskonałą alternatywą dla buraka przy potrawach takich, jak carpaccio. Są pyszne zarówno surowe, jak i ugotowane. Warto również wykorzystać w kuchni ich ciemnozielone
liście, które stanowią idealne uzupełnienie warzywnych potraw.