Baba ganoush
Baba ganoush to kolejna pasta kuchni arabskiej, która podbija serca i podniebienia ludzi na całym świecie. Przygotowuje się ją na bazie miąższu z upieczonych bakłażanów i stosowanej także do hummusu sezamowej pasty tahini. Dip doprawia się solą, oliwą i sokiem z cytryny. Opcjonalnie można dodać też czosnek, kmin rzymski, paprykę, natkę pietruszki, miętę czy inne ulubione przyprawy. Miąższ z upieczonego, a jeszcze lepiej wędzonego bakłażana, należy wymieszać z pozostałymi składnikami i zmiksować na gładką masę.
Dla urozmaicenia gotową pastę można mieszać z rozmaitymi dodatkami – drobno pokrojonymi warzywami, a nawet owocami. Popularne jest serwowanie baby ganoush z nasionami granatu czy gęstym jogurtem. Ta niezwykła pasta doskonale pasuje do makaronu, grillowanych mięs, surowych warzyw. Najczęściej jednak podaje się ją z chlebkami pita.