Egzotyczne pasty idealne na grilla. Nowy trend współczesnej kuchni

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Harrisa

Obraz
© 123RF.COM

Jednym z najmodniejszych produktów spożywczych 2018 roku ma być piekielnie ostra i aromatyczna pasta – harrisa. W Tunezji, Libii czy Armenii używana jest zarówno jako gęsty dip, jak i przyprawa. Za jej ostrość odpowiada papryczka chili, która stanowi bazę pasty, do której dodawana są przyprawy – zazwyczaj czosnek, kolendra i kmin rzymski, ale też wiele innych.

Paprykowa harrisa pomoże zmienić domowe śniadanie, czy ogrodowy przyjęcie z przyjaciółmi w niezwykłą, orientalną ucztę. Wiele gotowych past możemy dostać w sklepach, ale przygotowanie ich w domu nie jest ani trudne, ani kosztowne. Mamy też wpływ na ich ostateczny smak, bo z pastami jest jak z naszym bigosem, każdy dodaje do nich coś od siebie.
Harrisa ma bardzo wiele zastosowań. Stanowi przyprawę do zup, gulaszy, marynat i sosów. Można wymieszać ją z naturalnym gęstym jogurtem i podać z plackami, warzywami czy falafelami. Rozcieńczona w oliwie stanowi z kolei aromatyczną marynatę, która zmieni stare dobre potrawy z grilla w naprawdę egzotyczną ucztę!

Zobacz także wideo: Przepis na śniadaniową pastę z oliwek

/ 6Baba ganoush

Obraz
© iStock.com

Baba ganoush to kolejna pasta kuchni arabskiej, która podbija serca i podniebienia ludzi na całym świecie. Przygotowuje się ją na bazie miąższu z upieczonych bakłażanów i stosowanej także do hummusu sezamowej pasty tahini. Dip doprawia się solą, oliwą i sokiem z cytryny. Opcjonalnie można dodać też czosnek, kmin rzymski, paprykę, natkę pietruszki, miętę czy inne ulubione przyprawy. Miąższ z upieczonego, a jeszcze lepiej wędzonego bakłażana, należy wymieszać z pozostałymi składnikami i zmiksować na gładką masę.

Dla urozmaicenia gotową pastę można mieszać z rozmaitymi dodatkami – drobno pokrojonymi warzywami, a nawet owocami. Popularne jest serwowanie baby ganoush z nasionami granatu czy gęstym jogurtem. Ta niezwykła pasta doskonale pasuje do makaronu, grillowanych mięs, surowych warzyw. Najczęściej jednak podaje się ją z chlebkami pita.

/ 6Muhammere

Obraz
© 123RF.COM

Pieczona czerwona papryka i orzechy to podstawowe składniki pasty muhammara. Danie to pochodzi z syryjskiego Aleppo, ale spotkamy je także w kuchni libijskiej. Dip idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju pieczywa – od zwykłego chleba, przez placki, po krakersy. Możemy serwować go także do surowych warzyw.

Przygotowanie muhammary jest banalnie proste. Miksujemy ze sobą pozbawione gniazd nasiennych i upieczone papryki, włoskie orzechy i miękkie okruchy chleba. Dodajemy też ulubione przyprawy. Wśród najpopularniejszych są: czosnek, mielona papryka, kumin, szalotka, sól, pieprz i koniecznie sok z cytryny oraz łyżka oliwy. Paprykę, przed wrzuceniem do blendera, należy obrać ze skórki, a gotową pastę doprawić do smaku.

/ 6Guacamole

Obraz
© iStock.com

Aromatyczne pasty spotkamy w różnych zakątkach świata – nie tylko w krajach arabskich. Doskonałym przykładem może być znana na całym świecie, meksykańska pasta guacamole, którą prawdopodobnie zachwycali się już Aztekowie. Podstawą tego niezwykle odświeżającego sosu jest miąższ dojrzałego owocu awokado, do którego dodaje się sok z limonki i sól. Opcjonalnie zieloną pastę można też serwować z drobno posiekanym pomidorem i papryczką chili.
Tradycyjnie guacamole serwuje się z plackami tortilla czy nachosami.

/ 6Tapenada to francuska pasta, którą przygotowuje się z rozdrobnionych oliwek, kaparów i oliwy z oliwek.

Obraz
© iStock.com

Także Europa ma swoje "sławne" pasty. Jedną z nich jest francuska tapenada. Przygotowuje się ją z rozdrobnionych oliwek, kaparów i oliwy z oliwek. Często dodawanym składnikiem są słone fielty anchois, orzeszki piniowe albo miąższ z bakłażana. Tradycyjnie dodaje się też zioła prowansalskie, pieprz i czosnek.

Pochodząca z Prowansji gęsta, słonawa pasta zazwyczaj podawana jest na grzankach czy delikatnych w smaku warzywach np. na plasterkach pomidorów.

/ 6Pesto

Obraz
© 123RF.COM

Jedną z najbardziej znanych, a jednocześnie najbardziej uniwersalnych w kuchni europejskich past, jest włoskie pesto. Klasyczne przygotowuje się na bazie bazylii, orzeszków pinii i sera pecorino. Ale spotykane są też podobne pasty z pomidorów, a nawet szpinaku czy rukoli.

Wśród popularnych dodatków włoskich past znajdują się: czosnek, sól i oliwa z oliwek, a pomysłów na wykorzystanie tego specjału w kuchni jest bez liku. Możemy posmarować nimi kanapki, dodać do makaronów, czy zaserwować z pieczonym mięsem lub warzywami.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości