Egzotyczne pasty idealne na grilla. Nowy trend współczesnej kuchni

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Harrisa

Obraz
© 123RF.COM

Jednym z najmodniejszych produktów spożywczych 2018 roku ma być piekielnie ostra i aromatyczna pasta – harrisa. W Tunezji, Libii czy Armenii używana jest zarówno jako gęsty dip, jak i przyprawa. Za jej ostrość odpowiada papryczka chili, która stanowi bazę pasty, do której dodawana są przyprawy – zazwyczaj czosnek, kolendra i kmin rzymski, ale też wiele innych.

Paprykowa harrisa pomoże zmienić domowe śniadanie, czy ogrodowy przyjęcie z przyjaciółmi w niezwykłą, orientalną ucztę. Wiele gotowych past możemy dostać w sklepach, ale przygotowanie ich w domu nie jest ani trudne, ani kosztowne. Mamy też wpływ na ich ostateczny smak, bo z pastami jest jak z naszym bigosem, każdy dodaje do nich coś od siebie.
Harrisa ma bardzo wiele zastosowań. Stanowi przyprawę do zup, gulaszy, marynat i sosów. Można wymieszać ją z naturalnym gęstym jogurtem i podać z plackami, warzywami czy falafelami. Rozcieńczona w oliwie stanowi z kolei aromatyczną marynatę, która zmieni stare dobre potrawy z grilla w naprawdę egzotyczną ucztę!

Zobacz także wideo: Przepis na śniadaniową pastę z oliwek

/ 6Baba ganoush

Obraz
© iStock.com

Baba ganoush to kolejna pasta kuchni arabskiej, która podbija serca i podniebienia ludzi na całym świecie. Przygotowuje się ją na bazie miąższu z upieczonych bakłażanów i stosowanej także do hummusu sezamowej pasty tahini. Dip doprawia się solą, oliwą i sokiem z cytryny. Opcjonalnie można dodać też czosnek, kmin rzymski, paprykę, natkę pietruszki, miętę czy inne ulubione przyprawy. Miąższ z upieczonego, a jeszcze lepiej wędzonego bakłażana, należy wymieszać z pozostałymi składnikami i zmiksować na gładką masę.

Dla urozmaicenia gotową pastę można mieszać z rozmaitymi dodatkami – drobno pokrojonymi warzywami, a nawet owocami. Popularne jest serwowanie baby ganoush z nasionami granatu czy gęstym jogurtem. Ta niezwykła pasta doskonale pasuje do makaronu, grillowanych mięs, surowych warzyw. Najczęściej jednak podaje się ją z chlebkami pita.

/ 6Muhammere

Obraz
© 123RF.COM

Pieczona czerwona papryka i orzechy to podstawowe składniki pasty muhammara. Danie to pochodzi z syryjskiego Aleppo, ale spotkamy je także w kuchni libijskiej. Dip idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju pieczywa – od zwykłego chleba, przez placki, po krakersy. Możemy serwować go także do surowych warzyw.

Przygotowanie muhammary jest banalnie proste. Miksujemy ze sobą pozbawione gniazd nasiennych i upieczone papryki, włoskie orzechy i miękkie okruchy chleba. Dodajemy też ulubione przyprawy. Wśród najpopularniejszych są: czosnek, mielona papryka, kumin, szalotka, sól, pieprz i koniecznie sok z cytryny oraz łyżka oliwy. Paprykę, przed wrzuceniem do blendera, należy obrać ze skórki, a gotową pastę doprawić do smaku.

/ 6Guacamole

Obraz
© iStock.com

Aromatyczne pasty spotkamy w różnych zakątkach świata – nie tylko w krajach arabskich. Doskonałym przykładem może być znana na całym świecie, meksykańska pasta guacamole, którą prawdopodobnie zachwycali się już Aztekowie. Podstawą tego niezwykle odświeżającego sosu jest miąższ dojrzałego owocu awokado, do którego dodaje się sok z limonki i sól. Opcjonalnie zieloną pastę można też serwować z drobno posiekanym pomidorem i papryczką chili.
Tradycyjnie guacamole serwuje się z plackami tortilla czy nachosami.

/ 6Tapenada to francuska pasta, którą przygotowuje się z rozdrobnionych oliwek, kaparów i oliwy z oliwek.

Obraz
© iStock.com

Także Europa ma swoje "sławne" pasty. Jedną z nich jest francuska tapenada. Przygotowuje się ją z rozdrobnionych oliwek, kaparów i oliwy z oliwek. Często dodawanym składnikiem są słone fielty anchois, orzeszki piniowe albo miąższ z bakłażana. Tradycyjnie dodaje się też zioła prowansalskie, pieprz i czosnek.

Pochodząca z Prowansji gęsta, słonawa pasta zazwyczaj podawana jest na grzankach czy delikatnych w smaku warzywach np. na plasterkach pomidorów.

/ 6Pesto

Obraz
© 123RF.COM

Jedną z najbardziej znanych, a jednocześnie najbardziej uniwersalnych w kuchni europejskich past, jest włoskie pesto. Klasyczne przygotowuje się na bazie bazylii, orzeszków pinii i sera pecorino. Ale spotykane są też podobne pasty z pomidorów, a nawet szpinaku czy rukoli.

Wśród popularnych dodatków włoskich past znajdują się: czosnek, sól i oliwa z oliwek, a pomysłów na wykorzystanie tego specjału w kuchni jest bez liku. Możemy posmarować nimi kanapki, dodać do makaronów, czy zaserwować z pieczonym mięsem lub warzywami.

Wybrane dla Ciebie
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie