Brzoza
Dużą popularnością cieszy się sok z brzozy, który pozyskuje się w czasie pierwszych słonecznych dni wiosennych, przed rozwinięciem liści. Jedno drzewo daje zwykle 4-7 litrów soku. Napój ten wzmacnia i świetnie oczyszcza organizm, reguluje przemianę materii, poprawia zdolności filtracyjne nerek i pomaga w zaburzeniach pracy wątroby. Zawiera m.in. kwasy organiczne (jabłkowy i cytrynowy), potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo, miedź, aminokwasy oraz witaminy z grupy B. Innym ważnym surowcem brzozowym jest łyko i kambium (miazga twórcza) znajdujące się pod korą. Można je pozyskiwać w różnych porach roku, ale najsłodsze jest na wiosnę. Przykładowo w Szwecji i Norwegii wiórki drewna brzozowego były w okresie głodu dodawane do chleba (wcześniej gotowano je i pieczono). Jadalne są także młode liście i kwiatostany brzozy. Kiedyś pączki i gałęzie brzozy karłowatej używano jako przyprawę do sosów.