Barszcz
Barszcz zwyczajny jest pospolitą rośliną żyznych łąk i przydroży. Gotowane młode pędy dają wspaniałą zupę o delikatnym smaku i brązowozielonym kolorze. Jadalne są też surowe pędy, ale nie wszystkim smakują; większe ilości barszczu jedzone na surowo mogą np. drażnić gardło lub powodować pieczenie w żołądku. Bardzo aromatyczne są jadalne po ugotowaniu korzenie barszczu zwyczajnego. Obecny w Polsce barszcz mantegazyjski po ugotowaniu jest smaczny i może być dodawany do różnych dań. W przeszłości na naszym kraju chętnie jadano barszcz fermentowany. Posiekane łodygi, liście i kwiatostany wrzucano do beczek i zalewano wodą. Po pewnym czasie barszcz fermentował. Sfermentowany może zawierać niewielką ilość alkoholu, był więc czymś pośrednim między piwem a kiszoną kapustą.
Ewa Podsiadły-Natorska
Korzystałam z:
"Dzikie rośliny jadalne Polski", Łukasz Łuczaj, wyd. Chemigrafia, Krosno 2002