Pieczenie sernika - garść praktycznych porad
Zanim zabierzemy się za pieczenie sernika, przygotujmy sobie wcześniej wszystkie składniki. Pamiętajmy, aby wyjąć je z lodówki minimum godzinę przed przystąpieniem do pracy, tak by zdążyły ogrzać się do temperatury pokojowej. Dzięki temu nasz sernik nie popęka w czasie pieczenia. Spód sernika warto trochę podpiec (wystarczy 15 minut), dzięki temu będzie mniej wilgotny i nie pozostanie surowy po wylaniu masy twarogowej. Sernik nie lubi wysokiej temperatury. O wiele lepiej jest go piec dłużej, ale w niższej temperaturze – 150-180 stopni. Dobrym pomysłem jest również pieczenie w kąpieli wodnej. Jak to zrobić? Blachę z sernikiem zabezpieczamy z zewnątrz folią aluminiową i umieszczamy w większej formie lub naczyniu żaroodpornym wypełnionym wodą do połowy wysokości ciasta. Możemy także umieścić naczynie z wodą na niższej półce w piekarniku (pod sernikiem). Przygotowane w ten sposób ciasto upiecze się równomiernie, nie popęka i nie przypali się. Po upieczeniu sernik musimy zostawić do całkowitego wystudzenia w wyłączonym zamkniętym piekarniku. Następnie wkładamy go do lodówki, najlepiej na noc.