Dzień sernika. Świętuj z nami

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Jak upiec sernik idealny?

Obraz
© 123RF.COM

Zapewne każdy z nas ma własną definicję idealnego sernika. Polany czekoladą, z dużą ilości bakalii, z malinami, a może z brzoskwiniami i lekką bezą na górze? Mamy różne upodobania, jednak bez względu na to, co dodamy do naszego sernika, zawsze chcemy, aby urósł wysoki, nie popękał na wierzchu, był puszysty i miał gładką, kremową konsystencję. Jeśli tak jak my, przepadacie za tym przysmakiem, upieczcie sernik w dniu jego święta i prześlijcie nam zdjęcia swoich wypieków na adres: dziejesie@wp.pl. A może zechcecie podzielić się przepisem? Czekamy na wasze wiadomości. A na następnych stronach galerii znajdziecie praktyczne porady, dzięki którym wasz sernik będzie idealny.

Polecamy wideo: Sernik z ricottą i malinami

/ 5Po pierwsze ser

Obraz
© 123RF.COM

Sekret udanego sernika w dużej mierze zależy od wyboru właściwego sera. Unikajmy mielonego twarogu „w wiaderku”, który często jest zbyt rzadki i wzbogacony sztucznymi aromatami. Mimo że zaoszczędzimy w ten sposób trochę czasu, później może się okazać, że nasz deser nie udał się tak, jak tego oczekiwaliśmy. Lepiej poszukać tradycyjnego, półtłustego lub tłustego twarogu (pamiętajmy, aby nie był kwaśny), który sami zmielimy w maszynce o drobnych oczkach (najlepiej trzy razy), przepuścimy przez praskę lub zblendujemy. Dobry ser powinien być pulchny, niezbyt mokry o jednolitej konsystencji.

/ 5Po drugie jaja, mąka i śmietana

Obraz
© 123RF.COM

Najlepsze jajka to oczywiście te od kur z wolnego wybiegu. Dzięki nim nasz sernik po upieczeniu zyska apetyczny żółty kolor. Na kilogram sera dodajemy przynajmniej trzy jaja. Jeśli chcemy, aby masa twarogowa była wyjątkowo puszysta, możemy oddzielić białka od żółtek i ubić z nich pianę. Podczas pieczenia powietrze zawarte w pianie z białek będzie się chciało wydostać, spulchniając nasze ciasto. Musimy być jednak ostrożni, ponieważ dodanie piany zwiększa ryzyko opadnięcia sernika. Do masy twarogowej możemy również dodać śmietanę kremówkę. Sprawi ona, że sernik po upieczeniu będzie jeszcze bardziej delikatny, kremowy i… kaloryczny. Dlatego jeśli chcemy zaoszczędzić nieco kalorii, zastąpmy kremówkę kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem, np. greckim. Według tradycyjnego przepisu do masy serowej nie dodaje się mąki. Dodatek mąki ziemniaczanej (opcjonalnie budyniu)
, ryżowej lub kukurydzianej albo kaszy manny zagęszcza masę serową (szczególnie jeśli używamy kremowego sera) i sprawia, że sernik po upieczeniu będzie miał nieco inną konsystencję (bardziej grudkowatą). Jednak, gdy przesadzimy z ilością mąki, sernik stanie się zbyt twardy. Uwaga! Do sernika nie dodajemy proszku do pieczenia.

/ 5 Pieczenie sernika  - garść praktycznych porad

Obraz
© 123RF.COM

Zanim zabierzemy się za pieczenie sernika, przygotujmy sobie wcześniej wszystkie składniki. Pamiętajmy, aby wyjąć je z lodówki minimum godzinę przed przystąpieniem do pracy, tak by zdążyły ogrzać się do temperatury pokojowej. Dzięki temu nasz sernik nie popęka w czasie pieczenia. Spód sernika warto trochę podpiec (wystarczy 15 minut), dzięki temu będzie mniej wilgotny i nie pozostanie surowy po wylaniu masy twarogowej. Sernik nie lubi wysokiej temperatury. O wiele lepiej jest go piec dłużej, ale w niższej temperaturze – 150-180 stopni. Dobrym pomysłem jest również pieczenie w kąpieli wodnej. Jak to zrobić? Blachę z sernikiem zabezpieczamy z zewnątrz folią aluminiową i umieszczamy w większej formie lub naczyniu żaroodpornym wypełnionym wodą do połowy wysokości ciasta. Możemy także umieścić naczynie z wodą na niższej półce w piekarniku (pod sernikiem). Przygotowane w ten sposób ciasto upiecze się równomiernie, nie popęka i nie przypali się. Po upieczeniu sernik musimy zostawić do całkowitego wystudzenia w wyłączonym zamkniętym piekarniku. Następnie wkładamy go do lodówki, najlepiej na noc.

/ 5 Ostatnia deska ratunku

Obraz
© 123RF.COM

Sernik to bardzo delikatne i wymagające ciasto. Potrafi być kapryśny. Zdarza się, że nawet pomimo zachowania wszystkich zasad, jednak trochę opadnie lub popęka. Nie załamujmy się. Wystarczy polać wierzch czekoladą, sosem malinowym, frużeliną lub posypać wiórkami kokosowymi albo tartą czekoladą, by ukryć drobne niedoskonałości.

Przesyłając zdjęcie lub filmik na adres dziejesie@wp.pl potwierdzasz, że jesteś jego autorem i zgadzasz się na jego wykorzystanie na portalu Wirtualna Polska, naszych profilach na Facebooku i Instagramie oraz w Telewizji WP, jak również, że wszystkie osoby utrwalone w tych materiałach wyraziły zgodę na takie wykorzystanie.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości