Trwa ładowanie...

Dzień Polskiej Żywności. Doceń najlepsze polskie produkty

25 sierpnia to szczególny dzień dla polskich produktów. Jest to dobra okazja do pogłębienia wiedzy o smakach polskiej kuchni, sięgnięcia po wyroby lokalnych oraz tradycyjnych producentów. Coraz częściej mówi się o modzie na jedzenie regionalne, na poszukiwanie lokalnych źródeł dostaw świeżych warzyw, wędlin czy nabiału. Data tego święta nie jest przypadkowa, bo to właśnie pod koniec wakacji mamy czas obfitych zbiorów i dożynek.

Dzień Polskiej Żywności. Doceń najlepsze polskie produktyŹródło: 123RF.COM
d2xmhlk
d2xmhlk

Polacy chętnie powracają do smaków dzieciństwa i tego rodzaju żywności szukają również na półkach sklepowych. Jak wynika z badania "Konsument na rynku żywności tradycyjnej i regionalnej" przeprowadzonego na zlecenie E.Leclerc, do najpopularniejszych produktów z tej kategorii należą wędliny, które wskazało 33 proc. badanych, pieczywo (24 proc.) i sery (20 proc.). Ponad połowa Polaków, wybierając wyroby regionalne czy tradycyjne, kieruje się dobrem polskiej gospodarki.

Z roku na rok łatwo zauważyć jednak, że wracamy do rodzimych smaków - zarówno w domowych kuchniach, jak i menu restauracji. Z czego możemy być najbardziej dumni?

Słodki sękacz

Tradycyjne staropolskie ciasto było wypiekane na ognisku, nad którym umieszczano gruby drewniany wałek. Obracając wałek polewało się go cienką warstwą ciasta. To sprawia, że pojawiają się na nim charakterystyczne sęki. Przeciętny sękacz ma około 50-60 cm wysokości.

iStock.com
Źródło: iStock.com

Prawdziwy cebularz

Cebularze to popularne na Lubelszczyźnie drożdżowe bułeczki z cebulą i makiem. Tradycja ich wypieku sięga XIX wieku, a jako pierwsi przygotowywali je Żydzi z lubelskiego Starego Miasta, a potem receptura rozpowszechniła się po całej Lubelszczyźnie. Będąc w tamtym regionie warto skosztować tego rarytasu.

Bryndza podhalańska

To miękki ser podpuszczkowy, o barwie białej, biało-kremowej lub z lekkim odcieniem seledynowym. Jej smak zazwyczaj jest słony i pikantny, czasem przechodzący w ostry, może być też odrobinę kwaśny. Wszystko zależy od jakości mleka, z którego został zrobiony (na 1 kg sera potrzeba od 4 do 6 litrów). Wytwarzanie bryndzy od setek lat przebiega w ściśle określony i niezmienny sposób.

d2xmhlk

Kartacze

Ziemniaczano-mięsne danie wpisano nawet na listę produktów tradycyjnych sporządzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Kartacze, czyli kluski robione z gotowanych i surowych ziemniaków z mięsnym farszem.

Ser koryciński

To ręcznie wyrabiany ser z niepasteryzowanego mleka krowiego. Współcześnie produkuje się jego klasyczną wersję, jak i takie z dodatkami przypraw, ziół i czosnku. Masa serowa formowana jest w lekko spłaszczoną kule o masie 3 kg i 30 cm średnicy. Do uzyskania takiego produkty potrzeba ok. 25 litrów mleka. Przed sprzedażą ser przebywa w solance, gdzie dodatkowo zyskuje swoistego aromatu.

d2xmhlk
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2xmhlk
Więcej tematów