Warzywna przystawka z marchewki
Składniki: Ciasto: 200 g mąki, 200 ml wody, 10 g świeżych drożdży, oliwa z oliwek, pomarańczowy barwnik spożywczy, sól do smaku. Farsz: 10 ugotowanych średnich ziemniaków, 10 ugotowanych średnich marchewek, 3 ugotowane jajka, 3 jabłka, 3 ogórki kiszone, puszka zielonego groszku odsączonego, puszka meksykańskiej fasoli, puszka kukurydzy, majonez, 3 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie: Warzywa do farszu pokroić drobno w kosteczkę , doprawić, dodać majonez i musztardę. Następnie przygotować ciasto chlebowe. Zrobić rozczyn z drożdży w cieplej wodzie. Wlać do wcześniej przesianej mąki. Wymieszać delikatne łyżką, dodać oliwę i sól oraz odrobinę pomarańczowego barwnika spożywczego. Dodać odrobinę mąki, ale nie za dużo, aby ciasto zostało puszyste i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłym miejscu. Rozwałkować i pociąć w paski. Następnie na metalowe rurki nawijać paseczki ciasta, ułożyć na blaszce i piec krótko, aby chlebowe rurki wyrosły miękkie, czyli 5-7 minut w piekarniku nastawionym na 180 C. Ostygnięte rurki nadziewamy sałatkę, dodajemy natkę pietruszki.
mp/WP Kuchnia