Ciasto marchewkowe
Składniki:
- 4 marchewki,
- 4 jajka,
- 1 i 3/4 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2/3 kostki masła (najlepiej roztopionego),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 garści pokrojonych orzechów włoskich.
Przygotowanie:
Na drobnej tarce zetrzyj marchewki. Do wiórków dodaj jaja, mąkę, cukier, masło (najlepiej roztopione) i łyżeczkę proszku do pieczenia. Ciasto dopraw według uznania - najlepiej cynamonem i kardamonem. Wszystko razem wymieszaj, dorzuć pokrojone orzechy włoskie. Powstałą masę wlej do formy, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. i piecz przez ok. godzinę. Gdy ciasto ostygnie, możesz na wierzch wylać polewę - np. rozpuszczoną białą lub ciemną czekoladę albo lukier. Smacznego!