Dzień Marchewki - co musisz wiedzieć o tym warzywie?
Świętuj razem z nami, bo warto
Marchew jest jednym z najpopularniejszych warzyw w naszej kuchni. Warzywna zupa czy rosołek bez marchewki się nie uda, wiosenna surówka z jabłkiem i marchewką smakuje wybornie, a jednodniowy sok doda energii i witamin. Na szczęście marchew jest dostępna przez cały rok, więc cały czas możemy cieszyć się jej smakiem i właściwościami.
Zapewne jednak nie wiecie jeszcze wszystkiego o tym wspaniałym korzeniu. Jak powstają marchewki baby, czy można jeść nać i nasiona marchwi i czy marchewka zawsze jest pomarańczowa? Poznajcie mało znane fakty o tym zdrowym korzeniu, które na pewno was zaskoczą. Powiemy wam także, jak w nietypowy sposób podać to warzywo i podamy przepis na najlepsze ciasto marchewkowe – hit hipsterskich kawiarni.
Tego o marchewce możesz nie wiedzieć
Jak można się spodziewać, marchew trafiła do Polski, jako jeden ze składników włoszczyzny za sprawą królowej Bony. Zajadamy się przede wszystkim korzeniem, ale także nasiona mogą stać się dla nas źródłem zdrowia. Przygotowany z nich napar jest lekko słodkawy w smaku, a aromat takiej herbatki odpręży po ciężkim dniu. Należy tylko pamiętać, by nasionka zebrać najlepiej w swoim ogródku, ponieważ te przeznaczone do siewu nie nadają się do jedzenia, gdyż są nasycone środkami grzybobójczymi.
A co z nacią? Najczęściej ją wyrzucamy. To błąd, bo liście są jak najbardziej jadalne, a nawet mają delikatny posmak marchewki. Zawierają przede wszystkim chlorofil, który pozwala na dostarczenie organizmowi niezbędnego magnezu, a także potas i witaminę K. Jedzenie zielonej części marchwi, podobnie jak natki pietruszki, pomaga pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust, a także wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn. Dlatego posiekaną nać marchwi z powodzeniem można stosować jako dodatek do zup i surówek. A czy wiedziałeś, że marchew występuje w znacznie większej ilości kolorów, niż pomarańczowy? Znajdziemy marchewki białe, żółte, mocno czerwone, a nawet ciemnofioletowe i niebieskie. Co najdziwniejsze, naturalnym kolorem marchwi jest biały lub lekko fioletowy, a te marchewki, które najczęściej jadamy, zostały wyhodowane w ogrodach. Rolnicy wykorzystali fakt, że rdzeń marchwi jest zawsze żółtopomarańczowy. Wybierali do dalszej uprawy nasiona z roślin jak najbardziej pomarańczowych i tak powstały najpopularniejsze odmiany.
Co z marchewkami baby?
Dziś prawie w każdym dyskoncie spożywczym znajdziemy mini marchewki. Producenci na opakowaniach rekomendują, że świetnie nadają się one do chrupania w formie zdrowej przekąski.
Jednak nie jest to żadna miniaturowa odmiana, bo taka po prostu nie istnieje. To najczęściej albo niedojrzałe jeszcze małe korzonki, albo marchewka już dojrzała i pokrojona w odpowiedni sposób. Tę drugą metodę wykorzystania uszkodzonych korzeni marchwi, podobno wymyślił pewien rolnik z Kalifornii, Mark Yurosek. Kiedy spostrzegł, że jedna z jego upraw nie była udana, a chciał jak najszybciej się jej pozbyć i oczywiście na tym zarobić, wpadł na pomysł pokrojenia warzywa w mniejsze kawałki. I oto tym sposobem powstały popularne marchewki baby.
Ciasto marchewkowe
- 4 marchewki,
- 4 jajka,
- 1 i 3/4 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2/3 kostki masła (najlepiej roztopionego),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 garści pokrojonych orzechów włoskich.
Przygotowanie:
Na drobnej tarce zetrzyj marchewki. Do wiórków dodaj jaja, mąkę, cukier, masło (najlepiej roztopione) i łyżeczkę proszku do pieczenia. Ciasto dopraw według uznania - najlepiej cynamonem i kardamonem. Wszystko razem wymieszaj, dorzuć pokrojone orzechy włoskie. Powstałą masę wlej do formy, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. i piecz przez ok. godzinę. Gdy ciasto ostygnie, możesz na wierzch wylać polewę - np. rozpuszczoną białą lub ciemną czekoladę albo lukier. Smacznego!
Placuszki z marchewki
- 2 szklanki ugotowanej na miękko i zblendowanej marchewki,
- łyżeczka przyprawy korzennej,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru,
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- olej roślinny do smażenia (najlepiej kokosowy).
Przygotowanie:
Do zmiksowanej marchewki dodaj jogurt, jajka, cukier i wszystko dokładnie wymieszaj. Teraz do masy dodaj korzenną przyprawę, proszek do pieczenia, mąkę i zmiksuj, a następnie odstaw na chwilę. Niewielkie placuszki smaż na rozgrzanym oleju. I pyszne marchewkowe śniadanie gotowe. Smacznego!
Dżem marchewkowy
- 1 kg słodkich marchewek,
- 1/2 kg pomarańczy,
- szklanka cukru (najlepiej trzcinowego),
- mały kieliszek whisky.
Marchew dokładnie umyj i pokrój w drobną kosteczkę. Sok z pomarańczy wlej do garnka, dodaj marchewkę i duś przez pół godziny pod przykryciem, a następnie zmiksuj wszystko przy użyciu blendera. Dodaj cukier i gotuj całość przez ok. 15 min. Na koniec dodaj alkohol i pogotuj wszystko jeszcze przez chwilkę. Następnie gorący dżem wlej do wypasteryzowanych słoików i od razu zakręć, postaw do góry dnem. Gotowe. Następnego dnia możesz cieszyć się smakiem pysznego dżemu marchewkowego.