Tempeh podbija świat!
Domowe burgery sprawdzą się świetnie także w roli wegańskiej potrawy! Jej królem będzie tempeh – wytwarzany z ziaren soi poddanych procesowi fermentacji. Jego ojczyzną jest kuchnia indonezyjska i takie właśnie inspiracje smakowe odnajdziemy w tej propozycji. Będzie bardzo pożywnie, kolorowo i apetycznie!
Składniki: 3 ciabatty, 15 g tempeh, 4 g margaryny roślinnej, 20 g kiełków sojowych, 1 średnia marchewka, kawałek świeżego imbiru, 2 łyżki orzechów ziemnych, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka oleju sezamowego, 1 strączek ostrej papryki, 1 pęczek kolendry, 8 liści sałaty lodowej.
Przygotowanie: Przekrój ciabatty na pół i usuń z nich środek. Posmaruj je margaryną i włóż na 4 minuty do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pokrój tempeh w paseczki, a marchewkę i obrany imbir zetrzyj na tarce do osobnych miseczek. Chili i kolendrę drobno posiekaj. Na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu, obsmaż przygotowaną marchewkę z orzechami. Kiedy całość będzie już ciepła, dodaj tempeh, sos sojowy, olej sezamowy, imbir, kolendrę i chili. Całość dokładnie wymieszaj. Jeszcze ciepły farsz zawiń w liście sałaty i ułóż między opieczonymi połówkami bułek.