Warzywnie – pożywnie!
Kto powiedział, że burgery nie mogą być wegetariańskie? W ostatnich latach ich warzywne warianty przeżywają prawdziwy rozkwit popularności. Rozsmakowują się w nich także wielbiciele mięsnych dań i nic w tym dziwnego. Ta propozycja, oparta na cukinii, suszonych pomidorach i rukoli, zachwyca połączeniem smaków. Do tego ta forma podania – nikt się jej nie oprze!
Składniki: 8 kromek pieczywa bez laktozy, 20 g margaryny roślinnej, 4 jajka, 1 cukinia, garść rukoli, 4 suszone pomidory, 1 łyżka, pestek słonecznika, 2 łyżki oliwy z pomidorów suszonych, 1 ząbek czosnku, szczypta pieprzu, 20 g wegetariańskiego twardego sera żółtego.
Przygotowanie: Cukinię pokrój wzdłuż na cienkie plastry i rozłóż na papierowym ręczniku. Posyp solą, a po kilku minutach odsącz nadmiar soków. Suszone pomidory pokrój w cienkie paski. Rozgrzej patelnię i upraż na niej pestki słonecznika. Margarynę wymieszaj z posiekanym ząbkiem czosnku i dopraw solą. Przygotowaną pastą posmaruj pieczywo i połóż na nim starty ser, a następnie zapiecz w nagrzanym piekarniku. W misce wymieszaj plastry cukinii, rukolę, pokrojone pomidory, pestki słonecznika oraz łyżkę oliwy. Dopraw do smaku pieprzem, a następnie nałóż na połowę kromek pieczywa i przykryj pozostałymi. Jajka usmaż na rozgrzanej oliwie i ułóż na wierzchu każdej kanapki. Udekoruj ulubionymi ziołami i podawaj.