Dzień czosnku
Dziś niemal każda rzecz czy wydarzenie mają "swój dzień". Jednak czosnek jak mało co zasługuje na takie wyróżnienie. 19 kwietnia, gdy przypada święto czosnku, warto nie tylko przygotować menu z dodatkiem tej roślinny, ale też pomyśleć - ile jej zawdzięczamy.
Charakterystyczny smak i zapach czosnek zyskuje, dzięki głównej substancji czynnej, która w nim występuje - allicynie. - W białych ząbkach występuje allina, która po zmiażdżeniu czosnku, przekształca się w znaną z prozdrowotnych właściwości allicynę. Ma ona postać lotną przez co największa jej ilość znajduje się w świeżo zebranym czosnku. Aby w jak największym stopniu wykorzystać jej dobroczynne właściwości, główkę czosnku należy zmiażdżyć i odstawić na około 10 minut, ponieważ po tym czasie następuje wysoki wzrost stężenia allicyny - wyjaśnia dietetyczka. - Najwięcej dobroczynnych właściwości ma czosnek surowy. Długotrwała obróbka termiczna nie pozbawia go wszystkich właściwości, jednak eliminuje jego działanie bakteriobójcze - dodaje Maja Lewandowska.