Dlaczego warto jeść dynię?
Bez żadnej wątpliwości dynię należy jeść właśnie jesienią, kiedy przypada pora jej zbiorów. Jest skarbnicą cennych składników odżywczych, więc aż sama się prosi, aby przygotowywać na jej bazie zdrowe dania.
- Odmiany dyni z pomarańczowym miąższem (są też odmiany z żółtym czy też kremowo-białym) zawierają więcej beta-karotenu niż marchew, którą powszechnie uważa się za najlepsze źródło witaminy A. Dynia jest też źródłem: żelaza, miedzi, cynku, wapnia, potasu i szeregu witamin z grupy B oraz witamin C, PP. Jej regularne spożywanie podnosi naszą odporność – tłumaczy Paweł Łukasik i dodaje, że to jeszcze nie wszystko. Składniki zawarte w dyni wykazują też działanie przeciwzapalne, co jest szczególnie ważne w okresie jesiennym.
Nie tylko miąższ dyni, ale także pestki powinny znaleźć się w naszym jadłospisie, ponieważ zawierają w sobie wiele cennych składników. - 100 g pestek dyni zapewnia ok. 150 proc. dziennego zapotrzebowania na magnez i ok. 170 proc. na fosfor. Pestki dyni są także źródłem łatwo przyswajalnego cynku, który korzystnie wpływa na nasze włosy i paznokcie – tłumaczy autor książki. Olej produkowany z pestek dyni ma ciekawy, ciemnozielonobrązowy kolor oraz charakteryzuje się orzechowym posmakiem i zapachem. Świetnie podkręci smak każdej sałatki - dodaje.