Roladki rybne z grzybami
Składniki: 750 g filetów z dorsza (świeże lub mrożone), 1 szklanka suszonych podgrzybków, 2 marchewki, 1 pietruszka (korzeń), 1 duża cebula, kawałek pora 5-8 cm (biała część), 4 łyżki masła, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,1 łyżeczka pieprzu cytrynowego, sok z jednej cytryny, 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 proc., sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: grzyby namoczyć w gorącej wodzie przez 15 minut, a następnie gotować ok. 10-15 minut. Odcedzić i drobniutko posiekać, wodę zachować. Rybę oprószyć przyprawami, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Warzywa oczyścić, obrać, 1/2 jednej marchewki i 1/2 pietruszki pokroić w krążki albo wyciąć kwiatki, resztę zetrzeć na średnich oczkach tarki jarzynowej. Pora posiekać w cienki półplasterki. Cebulę obrać, posiekać w drobniutką kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać 1/2 cebuli, pora i starte warzywa, podsmażyć, dodać posiekane grzyby (1 łyżeczkę odłożyć), smażyć mieszając aż warzywa zmiękną i odparują. Doprawić solą i pieprzem cytrynowym, przestudzić, dodać natkę, wymieszać. Filety smarować dość grubo pastą grzybowo-jarzynową i zwijać, każdą roladkę przeciąć na pół. Naczynie żaroodporne posmarować 1 łyżką masła, ułożyć pionowo roladki, ciasno jedna
przy drugiej. Piec 15-20 minut. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika przykryć i odstawić na 10 minut. W rondelku roztopić 1 łyżkę masła, zeszklić pozostałą cebulę, dodać krążki marchewki i pietruszki, wlać 3-4 łyżki wody i poddusić aż warzywa nieco zmiękną, następnie dodać wywar z grzybów i śmietankę, gotować aż sos nieco zredukuje i zgęstnieje. Przed podaniem rybę polać sosem albo sos podać osobno, w sosjerce.