Dlaczego warto jeść dorsza?
Dorsz jest nieprzypadkowo uznawany za jedną z najzdrowszych ryb. Już 100 g jego mięsa pokrywa niemal połowę naszego dziennego zapotrzebowania na białko oraz dostarcza 100 proc. cennego selenu, który stymuluje system odpornościowy i chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, przyspieszających proces starzenia organizmu i zwiększających ryzyko chorób serca czy nowotworów. Mięso zawiera też solidną dawkę fosforu oraz witamin, zwłaszcza z grupy B, które m.in. odpowiadają za prawidłową pracę układów: nerwowego, pokarmowego i krążenia, a także dbają o dobry stan skóry. Mięso dorsza, podobnie jak innych morskich ryb, jest świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które doskonale wpływają na obniżenie poziomu "złego" cholesterolu LDL.
Najlepiej wybierać dorsza świeżego - w całości lub pod postacią filetów. W sklepie ryba powinna być przechowywana w lodzie, a jej powierzchnia musi błyszczeć. Organizacje ekologiczne apelują, by kupować ryby nie krótsze niż 40 cm, a w przypadku filetów - 30 cm. Takie wymiary świadczą o tym, że dorsz nie pochodzi z nielegalnych połowów, które przed laty doprowadziły niemal do wyginięcia gatunku.