Lody śmietankowe
Podstawą wszystkich "mlecznych" lodów są właśnie śmietankowe, które możemy wzbogacać przeróżnymi dodatkami. Na podstawowe lody śmietankowe potrzebne nam będą: dwa jajka, pół szklanki cukru pudru, półtorej szklanki słodkiej śmietany 36 proc., szczypta drobnej soli. Najpierw oddzielamy białka jaj od żółtek i z białek ubijamy sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Gdy piana będzie w miarę sztywna, dosypujemy połowę cukru i nadal ubijamy, aż piana będzie sztywna. Pozostały cukier ucieramy z żółtkami, aż masa zyska białą barwę. Śmietanę ubijamy mikserem. Do miski z pianą przekładamy masę z żółtek i śmietankę. Wszystko bardzo delikatnie łączymy ze sobą, Przekładamy masę do pojemnika z pokrywką i wkładamy do zamrażalnika. Co mniej więcej godzinę wyciągamy i delikatnie miksując, spulchniamy nasze lody. Po kilku godzinach nasz deser powinien być gotowy do podania.