Domowe lody. Od klasycznych śmietankowych po owocowe sorbety

Obraz
Źródło zdjęć: © Facebook.com

/ 6Jak je przygotować?

Obraz
© Facebook.com

Tegoroczne lato zapowiada się wyjątkowo upalnie. Na ochłodę idealne są oczywiście, lody. Rzadko kiedy decydujemy się na przygotowywanie tych smakołyków w domu, a szkoda, bo nie jest to wcale trudne, a samodzielnie zrobione lody są wyśmienite. Utarło się przekonanie, że nie zrobimy lodów bez wykorzystania specjalnej maszynki. To prawda, że tego typu sprzęt jest sporym ułatwieniem, ale nawet nie dysponując maszynką do lodów zrobimy wspaniały deser. Oto kilka przepisów na znakomite domowe lody.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Lody śmietankowe

Obraz
© 123RF | 123rf

Podstawą wszystkich "mlecznych" lodów są właśnie śmietankowe, które możemy wzbogacać przeróżnymi dodatkami. Na podstawowe lody śmietankowe potrzebne nam będą: dwa jajka, pół szklanki cukru pudru, półtorej szklanki słodkiej śmietany 36 proc., szczypta drobnej soli. Najpierw oddzielamy białka jaj od żółtek i z białek ubijamy sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Gdy piana będzie w miarę sztywna, dosypujemy połowę cukru i nadal ubijamy, aż piana będzie sztywna. Pozostały cukier ucieramy z żółtkami, aż masa zyska białą barwę. Śmietanę ubijamy mikserem. Do miski z pianą przekładamy masę z żółtek i śmietankę. Wszystko bardzo delikatnie łączymy ze sobą, Przekładamy masę do pojemnika z pokrywką i wkładamy do zamrażalnika. Co mniej więcej godzinę wyciągamy i delikatnie miksując, spulchniamy nasze lody. Po kilku godzinach nasz deser powinien być gotowy do podania.

/ 6Lody owocowe

Obraz
© 123RF

Lody śmietankowe to dobra podstawa do zrobienia lodów z użyciem owoców. Do ich przygotowania najlepsze będą miękkie owoce, za którymi przepadamy: truskawki, jagody, maliny, jeżyny, ale bez problemu nadadzą się również banany, kiwi, brzoskwinie czy morele. Miękkie owoce musimy schłodzić w lodówce i bardzo dokładnie zmiksować. Owoce z twardą skórką musimy najpierw obrać, pozbawić pestek i również zmiksować. Przecier owocowy możemy następnie przetrzeć przez sito. Tak przygotowane owoce mieszamy z lekko zamrożonymi lodami śmietankowymi i zamrażamy, co pół godziny mieszając bardzo dokładnie. Gotowe lody przekładamy do foremek lub gotowych rożków z wafla.

/ 6Lody orzechowe

Obraz
© Pixabay.com

Podstawą pysznych lodów z orzechami, będą, oczywiście, lody śmietankowe. Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie orzechów. Najlepsze są pistacje czy orzechy laskowe, ale do lodów nadają się również orzechy włoskie, pekan czy orzeszki ziemne, ale niesolone. Wszystkie orzechy przede wszystkim muszą być pozbawione łupin. Aby to zrobić, możemy prażyć orzechy na suchej patelni, a następnie zawijamy je w ściereczkę i rozcieramy, a na koniec usuwamy starte łupinki. Teraz następuje czas na mielenie. I tu mamy dowolność. Możemy zmielić orzechy bardzo drobno, możemy pozostawić grubsze kawałki. Zmielone orzechy mieszamy z miękkimi jeszcze lodami, wstawiamy do zamrażalnika i co pół godziny mieszamy. Po pięciu godzinach lody są gotowe.

/ 6Lody czekoladowe

Obraz
© 123RF

Czekolada to świetny dodatek do lodów. Przygotowanie lodów czekoladowych nie jest trudne, ale przepis na to jest trochę inny niż w przypadku lodów śmietankowych. Składniki: szklanka śmietany 36 proc., szklanka mleka, trzy żółtka, pół szklanki cukru pudru, tabliczka dobrej gorzkiej czekolady, pół tabliczki czekolady mlecznej, laska wanilii. W garnku podgrzewamy bardzo powoli śmietanę i mleko wraz z laską wanilii. Musimy je doprowadzić prawie do wrzenia. W dużej misce miksujemy żółtka z cukrem, a następnie wlewamy połowę mleka, przelewamy je z powrotem do garnka i podgrzewamy jeszcze raz. Dodajemy posiekaną czekoladę i bardzo szybko mieszamy, aż się rozpuści. Masę przelewamy do pojemnika, zamrażamy i co pół godziny mieszamy.

/ 6Sorbet owocowy

Obraz
© Shutterstock.com

Jeśli chcemy przygotować zimny deser niskokaloryczny i na pewno zdrowszy niż lody na bazie tłustej śmietany, przygotujmy sorbet owocowy. To bardzo proste danie, składające się z czterech produktów: owoców, cukru, soku z cytryny i wody. Najlepsze sorbety zrobimy z truskawek, malin, arbuza, melona czy z bananów. Nadają się do tego także jabłka, gruszki czy porzeczki. Owoce miksujemy bardzo dokładnie i przecieramy przez sito. W garnku podgrzewamy trochę wody, dodajemy tyle cukru, na ile mamy ochotę i sok z cytryny. Gdy cukier się rozpuści płyn schładzamy i dodajemy do masy owocowej. Mrozimy sorbet przez godzinę, mieszamy widelcem, jeszcze raz zamrażamy i podajemy w miseczkach.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji