Domowe eklerki najlepsze do kawy
Restauratorka Beata Kartowicz doskonale wie, co słodkiego podać do kawy. Oprócz apetycznych brownie z owocami, poleca eklery z kremem pâtissière, tartaletki z kajmakiem i karmelizowanymi orzechami oraz mini ciasto marchewkowe z mascarpone i filetami z pomarańczy.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Składniki na ciasto ptysiowe:
- 4 jajka
- 120 g mąki
- 100 ml mleka
- 100 g masła
- 100 ml wody
- 3 łyżeczki cukru
- szczypta soli
Składniki na krem do eklerków:
- 1 litr mleka
- 250 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 6 jajek
- 1-2 laski wanilii
Przygotowanie: mleko i wodę podgrzać. Dodać cukier, sól i kawałki masła. Całość zagotować. Zdjąć z ognia i energicznie połączyć masę z przesianą mąką. Znowu wstawić na gaz i podgrzewać ok. 5 minut, cały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Letnie ciasto połączyć stopniowo z jajkami i wymieszać, a następnie przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i formować eklery na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 minut. W tym czasie przygotować krem. Mleko zagotować wraz z ziarenkami wyłuskanymi z lasek wanilii. Jajka utrzeć w garnuszki z cukrem i wymieszać z mąką. Do masy powoli wlać gorące mleko i całość podgrzać. Krem wystudzić, a następnie wypełnić nim upieczone eklerki.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.