Trwa ładowanie...
oprac. Magda Pomorska
06-03-2017 10:35

Domowe eklerki najlepsze do kawy

Restauratorka Beata Kartowicz doskonale wie, co słodkiego podać do kawy. Oprócz apetycznych brownie z owocami, poleca eklery z kremem pâtissière, tartaletki z kajmakiem i karmelizowanymi orzechami oraz mini ciasto marchewkowe z mascarpone i filetami z pomarańczy.

Share

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

dth8zi4

Składniki na ciasto ptysiowe:

  • 4 jajka
  • 120 g mąki
  • 100 ml mleka
  • 100 g masła
  • 100 ml wody
  • 3 łyżeczki cukru
  • szczypta soli

Składniki na krem do eklerków:

  • 1 litr mleka
  • 250 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 1-2 laski wanilii

Przygotowanie: mleko i wodę podgrzać. Dodać cukier, sól i kawałki masła. Całość zagotować. Zdjąć z ognia i energicznie połączyć masę z przesianą mąką. Znowu wstawić na gaz i podgrzewać ok. 5 minut, cały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Letnie ciasto połączyć stopniowo z jajkami i wymieszać, a następnie przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i formować eklery na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 minut. W tym czasie przygotować krem. Mleko zagotować wraz z ziarenkami wyłuskanymi z lasek wanilii. Jajka utrzeć w garnuszki z cukrem i wymieszać z mąką. Do masy powoli wlać gorące mleko i całość podgrzać. Krem wystudzić, a następnie wypełnić nim upieczone eklerki.

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

dth8zi4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dth8zi4
dth8zi4
Więcej tematów