Warzywny zawrót głowy
Co przychodzi ci do głowy, gdy myślisz o ciastach? Mąka, jajka, cukier… W porządku. A co powiesz na nietypowe składniki i dodatki – fasolę, pomidory, kaszę, herbatę, czerstwe pieczywo? W kuchni nie ma ograniczeń.
Miłośnicy zdrowego stylu życia wiedzą, że przepyszne są ciasta przyrządzone z… warzyw. Doskonałym przykładem jest burak – produkt będący skarbnicą zdrowia, o słodkim posmaku. Do ciasta z buraka zazwyczaj nie trzeba dodawać już cukru (chyba że lubimy bardzo słodkie). Smaczne i pożywne ciasto zrobimy również z batatów, czyli słodkich ziemniaków – stanowią bogactwo witaminy A, witaminy C i błonnika. W wielu kuchniach stałym gościem jest ciasto marchewkowe (sprawdź przepis), które znakomicie komponuje się z orzechami, bakaliami i kawałkami posiekanego ananasa. Warto mieć też purée z dyni – warzywo jest bardzo smaczne w połączeniu z syropem klonowym i wanilią. Nietypowym składnikiem wypieków jest ponadto… cukinia. Cytrynowo-cukiniowe babeczki będą hitem na każdym stole!
Nasza kasza
Jednym ze zdrowszych składników, który z powodzeniem możemy wykorzystać do przygotowania ciasta, jest kasza. Doskonale do tego nadaje się królowa kasz – jaglana. Pamiętajmy, że ma ona naturalną goryczkę, której pozbędziemy się, przed obróbką dokładnie przepłukując ją na sicie. Głębszy smak uzyskamy, gotując kaszę na mleku (np. roślinnym), z dodatkiem słodkich daktyli i przypraw (cynamonu, kardamonu). Kasza jaglana po ugotowaniu i zmiksowaniu zastąpi masę np. z sera. Do przygotowania słodkiego wypieku można też wykorzystać kaszę gryczaną – świetnie sprawdzi się w czekoladowym cieście (z gorzką czekoladą, kakao albo karobem). A może wypróbujesz ciasto z komosy ryżowej (quinoa)? Komosa ryżowa to tzw. pseudozboże, bardzo bogate w pełnowartościowe białko. Nie zawiera glutenu.
Bicie piany
Ubijanie tłustej kremówki? Bezy z białek i cukru pudru? Zapomnij o tym! Jeśli chcesz jeść zdrowo i ze smakiem, szukaj roślinnych zamienników. Znakomicie w tym przypadku sprawdzi się mleczko kokosowe – po nocy spędzonej w lodówce będzie bardzo gęste, więc z powodzeniem da się ubić na sztywno. Można je wykorzystać do przygotowania kremu (zamiast bitej śmietany). Śmiało można również przygotować bezę… bez białek. Jak to możliwe? W tym przypadku potrzebna jest tzw. aqua faba, czyli woda ze strączków (np. z puszki po ciecierzycy czy fasoli). Jest ona bogata w białko i bez problemu się ubija! Kremem w cieście może być też zmiksowane awokado, np. z daktylami (najlepiej namoczonymi we wrzątku), masłem orzechowym, bananem, z dodatkiem kakao.
Strączki na stół
Hitem wśród miłośników zdrowego stylu życia jest ciasto z fasoli. Ma ono formę brownie, czyli wilgotnego, „zakalcowatego” ciasta, które można zrobić bez mąki. Można do tego użyć fasoli czerwonej (zobacz: ciasto czekoladowe z fasoli). Z kolei białą warto wykorzystać do przygotowania zdrowych ciasteczek. Ciasto można zrobić również z ciecierzycy, grochu albo… bobu. Smak takich strączkowych wypieków wzbogaci czekoladowa polewa – można ją przygotować, roztapiając w kąpieli wodnej gorzką czekoladę z dodatkiem oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego). Po polaniu ciasta można dodatkowo oprószyć je np. płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi albo posiekanymi orzechami.
Czerstwe może być pyszne
Suche pieczywo może okazać się wspaniałą bazą domowego ciasta. To patent brytyjskiej szefowej kuchni Nigelli Lawson. Czerstwe pieczywo zmiksowanie z jajkami, mlekiem, śmietanką, cukrem i przyprawami wystarczy umieścić w foremce i zapiec. Świetnie będzie smakować z dodatkiem musu owocowego, lodów albo słodkiej (bądź kokosowej) śmietanki. Czerstwy chleb sprawdzi się w połączeniu z cukrem kokosowym, brązowym albo Muscovado. Brytyjczycy uwielbiają zapiekany pudding chlebowy – można go zrobić z czerstwej bułki, chałki, babki drożdżowej. Ciasta typu „resztkowiec” dobrze komponują się z rodzynkami, cynamonem, bakaliami, orzechami, skórką pomarańczową. Są znakomite na podwieczorek albo drugie śniadanie, do kawy albo kakao.
Ciasto jak sałatka
Trzeba mieć fantazję, żeby wpaść na coś takiego – ciasto z sałatkową polewą. Jeśli chcesz, żeby twój wypiek smakował wyjątkowo, polej go… octem balsamicznym (najlepiej kremowym). Ocet balsamiczny można też wymieszać z owocami i takim dodatkiem podnieść walor smakowy wypieku. Nietypowym dodatkiem, lecz bardzo smacznym (chociaż jednocześnie kalorycznym), jest majonez. Tak, majonez – możesz przygotować z niego babkę, ciasto marmurkowe, muffinki. W sumie to nie powinno zaskakiwać, skoro majonez to głównie żółtka i olej. Takie ciasto robi się bardzo prosto: podstawowe składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jajka) łączy się z majonezem, piecze – i już. Można dodać kakao, wanilię, a całość wykończyć dowolną polewą.
Nietypowe dodatki
Czasem wystarczy jeden zaskakujący składnik, żeby ciasto nabrało nowego charakteru. Autorka poczytnego bloga What Katie Ate proponuje czekoladowe tartaletki z… herbatą cynamonową. Znakomite jest połączenie słodkiego ze słonym, dlatego wszelkie ciasta, w których kremową masę łączymy np. z masłem orzechowym będą smakowały wybornie. Solony karmel to w ogóle znakomity dodatek do wszelkich ciast i deserów. Zaskakujący jest też dodatek… pomidorów. Marta Dymek, autorka bloga Jadłonomia, proponuje wegański piernik pomidorowy i pomidorowe ciasto – z bananem, mąką, cukrem i przyprawami. Sok pomidorowy natomiast może być niezwykłym dodatkiem do ciasta czekoladowego. Niektórzy miłośnicy kulinariów przygotowują również ciasto z… Pepsi.