Nieoczywiste ciasta: zdrowie i smaczne

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 7Warzywny zawrót głowy

Obraz
© Shutterstock.com

Co przychodzi ci do głowy, gdy myślisz o ciastach? Mąka, jajka, cukier… W porządku. A co powiesz na nietypowe składniki i dodatki – fasolę, pomidory, kaszę, herbatę, czerstwe pieczywo? W kuchni nie ma ograniczeń.

Miłośnicy zdrowego stylu życia wiedzą, że przepyszne są ciasta przyrządzone z… warzyw. Doskonałym przykładem jest burak – produkt będący skarbnicą zdrowia, o słodkim posmaku. Do ciasta z buraka zazwyczaj nie trzeba dodawać już cukru (chyba że lubimy bardzo słodkie). Smaczne i pożywne ciasto zrobimy również z batatów, czyli słodkich ziemniaków – stanowią bogactwo witaminy A, witaminy C i błonnika. W wielu kuchniach stałym gościem jest ciasto marchewkowe (sprawdź przepis), które znakomicie komponuje się z orzechami, bakaliami i kawałkami posiekanego ananasa. Warto mieć też purée z dyni – warzywo jest bardzo smaczne w połączeniu z syropem klonowym i wanilią. Nietypowym składnikiem wypieków jest ponadto… cukinia. Cytrynowo-cukiniowe babeczki będą hitem na każdym stole!

/ 7Nasza kasza

Obraz
© Shutterstock.com

Jednym ze zdrowszych składników, który z powodzeniem możemy wykorzystać do przygotowania ciasta, jest kasza. Doskonale do tego nadaje się królowa kasz – jaglana. Pamiętajmy, że ma ona naturalną goryczkę, której pozbędziemy się, przed obróbką dokładnie przepłukując ją na sicie. Głębszy smak uzyskamy, gotując kaszę na mleku (np. roślinnym), z dodatkiem słodkich daktyli i przypraw (cynamonu, kardamonu). Kasza jaglana po ugotowaniu i zmiksowaniu zastąpi masę np. z sera. Do przygotowania słodkiego wypieku można też wykorzystać kaszę gryczaną – świetnie sprawdzi się w czekoladowym cieście (z gorzką czekoladą, kakao albo karobem). A może wypróbujesz ciasto z komosy ryżowej (quinoa)? Komosa ryżowa to tzw. pseudozboże, bardzo bogate w pełnowartościowe białko. Nie zawiera glutenu.

/ 7Bicie piany

Obraz
© Shutterstock.com

Ubijanie tłustej kremówki? Bezy z białek i cukru pudru? Zapomnij o tym! Jeśli chcesz jeść zdrowo i ze smakiem, szukaj roślinnych zamienników. Znakomicie w tym przypadku sprawdzi się mleczko kokosowe – po nocy spędzonej w lodówce będzie bardzo gęste, więc z powodzeniem da się ubić na sztywno. Można je wykorzystać do przygotowania kremu (zamiast bitej śmietany). Śmiało można również przygotować bezę… bez białek. Jak to możliwe? W tym przypadku potrzebna jest tzw. aqua faba, czyli woda ze strączków (np. z puszki po ciecierzycy czy fasoli). Jest ona bogata w białko i bez problemu się ubija! Kremem w cieście może być też zmiksowane awokado, np. z daktylami (najlepiej namoczonymi we wrzątku), masłem orzechowym, bananem, z dodatkiem kakao.

/ 7Strączki na stół

Obraz
© 123RF.COM

Hitem wśród miłośników zdrowego stylu życia jest ciasto z fasoli. Ma ono formę brownie, czyli wilgotnego, „zakalcowatego” ciasta, które można zrobić bez mąki. Można do tego użyć fasoli czerwonej (zobacz: ciasto czekoladowe z fasoli). Z kolei białą warto wykorzystać do przygotowania zdrowych ciasteczek. Ciasto można zrobić również z ciecierzycy, grochu albo… bobu. Smak takich strączkowych wypieków wzbogaci czekoladowa polewa – można ją przygotować, roztapiając w kąpieli wodnej gorzką czekoladę z dodatkiem oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego). Po polaniu ciasta można dodatkowo oprószyć je np. płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi albo posiekanymi orzechami.

/ 7Czerstwe może być pyszne

Obraz
© 123RF.COM

Suche pieczywo może okazać się wspaniałą bazą domowego ciasta. To patent brytyjskiej szefowej kuchni Nigelli Lawson. Czerstwe pieczywo zmiksowanie z jajkami, mlekiem, śmietanką, cukrem i przyprawami wystarczy umieścić w foremce i zapiec. Świetnie będzie smakować z dodatkiem musu owocowego, lodów albo słodkiej (bądź kokosowej) śmietanki. Czerstwy chleb sprawdzi się w połączeniu z cukrem kokosowym, brązowym albo Muscovado. Brytyjczycy uwielbiają zapiekany pudding chlebowy – można go zrobić z czerstwej bułki, chałki, babki drożdżowej. Ciasta typu „resztkowiec” dobrze komponują się z rodzynkami, cynamonem, bakaliami, orzechami, skórką pomarańczową. Są znakomite na podwieczorek albo drugie śniadanie, do kawy albo kakao.

/ 7Ciasto jak sałatka

Obraz
© 123RF.COM

Trzeba mieć fantazję, żeby wpaść na coś takiego – ciasto z sałatkową polewą. Jeśli chcesz, żeby twój wypiek smakował wyjątkowo, polej go… octem balsamicznym (najlepiej kremowym). Ocet balsamiczny można też wymieszać z owocami i takim dodatkiem podnieść walor smakowy wypieku. Nietypowym dodatkiem, lecz bardzo smacznym (chociaż jednocześnie kalorycznym), jest majonez. Tak, majonez – możesz przygotować z niego babkę, ciasto marmurkowe, muffinki. W sumie to nie powinno zaskakiwać, skoro majonez to głównie żółtka i olej. Takie ciasto robi się bardzo prosto: podstawowe składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jajka) łączy się z majonezem, piecze – i już. Można dodać kakao, wanilię, a całość wykończyć dowolną polewą.

/ 7Nietypowe dodatki

Obraz
© Shutterstock.com

Czasem wystarczy jeden zaskakujący składnik, żeby ciasto nabrało nowego charakteru. Autorka poczytnego bloga What Katie Ate proponuje czekoladowe tartaletki z… herbatą cynamonową. Znakomite jest połączenie słodkiego ze słonym, dlatego wszelkie ciasta, w których kremową masę łączymy np. z masłem orzechowym będą smakowały wybornie. Solony karmel to w ogóle znakomity dodatek do wszelkich ciast i deserów. Zaskakujący jest też dodatek… pomidorów. Marta Dymek, autorka bloga Jadłonomia, proponuje wegański piernik pomidorowy i pomidorowe ciasto – z bananem, mąką, cukrem i przyprawami. Sok pomidorowy natomiast może być niezwykłym dodatkiem do ciasta czekoladowego. Niektórzy miłośnicy kulinariów przygotowują również ciasto z… Pepsi.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany