Słodycze i...
Cukierki, czekoladki i inne łakocie z całą pewnością nie są polecanymi składnikami diety. Jest jednak sposób na to, by ich negatywny wpływ na nasze zdrowie i figurę był znacznie mniejszy. - Słodycze to najczęściej zmora kobiet. Kochają je i nienawidzą zarazem. Są pyszne, ale też pełne cukru i wysokokaloryczne. Jeśli jednak umiejętnie wprowadzimy je do diety, nie musimy całkowicie z nich zrezygnować - tłumaczy dietetyczka Dominika Dietrich-Stefankiewicz. - Najważniejsze, by słodycze zawsze łączyć z posiłkami, a dokładniej jeść je zawsze po posiłku, a nigdy zamiast. Na przykład do drugiego śniadania składającego się ze świeżej sałatki i kromki chleba, można spokojnie dołączyć 4 kostki czekolady lub gałkę lodów. Aby mieć pewność, że słodycze nie zrujnują naszej sylwetki, jedzmy je w niewielkich ilościach, 2-3 razy w tygodniu i koniecznie z posiłkiem lub tuż po nim - radzi ekspertka.
AD/mmch/kuchnia.wp.pl