Dobrze dobrane kulinarne pary
Dobroczynny duet
Są produkty, które choć zdrowe, w połączeniu tracą swoje cenne właściwości. Na szczęście istnieje też zjawisko odwrotne. Cenne składniki zawarte w dwóch różnych produktach wzmacniają swoje dobroczynne działanie i w duecie działają na organizm jeszcze korzystniej. Co warto ze sobą zestawiać?
Są produkty, które choć zdrowe, w połączeniu tracą swoje cenne właściwości. Na szczęście istnieje też zjawisko odwrotne. Cenne składniki zawarte w dwóch różnych produktach wzmacniają swoje dobroczynne działanie i w duecie działają na organizm jeszcze korzystniej. Co warto ze sobą zestawiać?
Szpinak i ser
Zielone liście szpinaku mają mnóstwo zalet. Są niskokaloryczne i zawierają wiele cennych składników: m.in. witaminę K, C, E, beta-karoten, wapń, żelazo czy magnez. - Niestety choć sam szpinak jest bogaty w wapń, niezbędny m.in. do tworzenia tkanki kostnej, zawiera także dużą ilość kwasu szczawiowego, który ten wapń wiąże i utrudnia jego wchłanianie - mówi Dominika Dietrich-Stefankiewicz, dietetyk medyczny z Akademii Skutecznej Diety. - Żeby zniwelować działanie kwasu należy zadbać o to, by wraz ze szpinakiem dostarczyć organizmowi więcej wapnia. Łączymy więc szpinak z produktami bogatymi w ten pierwiastek, np. z żółtym serem - radzi specjalistka.
AD/mmch/kuchnia.wp.pl