Dobrze dobrane kulinarne pary

Są produkty, które choć zdrowe, w połączeniu tracą swoje cenne właściwości. Na szczęście istnieje też zjawisko odwrotne. Cenne składniki zawarte w dwóch różnych produktach wzmacniają swoje dobroczynne działanie i w duecie działają na organizm jeszcze korzystniej. Co warto ze sobą zestawiać?

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 7Dobroczynny duet

Obraz
© 123RF.COM

Zielone liście szpinaku mają mnóstwo zalet. Są niskokaloryczne i zawierają wiele cennych składników: m.in. witaminę K, C, E, beta-karoten, wapń, żelazo czy magnez. - Niestety choć sam szpinak jest bogaty w wapń, niezbędny m.in. do tworzenia tkanki kostnej, zawiera także dużą ilość kwasu szczawiowego, który ten wapń wiąże i utrudnia jego wchłanianie - mówi Dominika Dietrich-Stefankiewicz, dietetyk medyczny z Akademii Skutecznej Diety. - Żeby zniwelować działanie kwasu należy zadbać o to, by wraz ze szpinakiem dostarczyć organizmowi więcej wapnia. Łączymy więc szpinak z produktami bogatymi w ten pierwiastek, np. z żółtym serem - radzi specjalistka.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 7Błonnik i woda

Obraz
© Shutterstock.com

O tym, że woda jest podstawą każdej dobrze zbilansowanej diety nie trzeba nikogo przekonywać. Osoby dbające o linię lub mające problemy z zaparciami wiedzą też, że błonnik jest ich najlepszym sprzymierzeńcem. - Osobom, które cierpią na zaparcia oraz tym, które chcą zgubić zbędne kilogramy zaleca się dietę bogatoresztkową, czyli bogatą w błonnik pokarmowy. Taka dieta jest też wskazana dla zdrowych osób. Jednak warunkiem jej stosowania jest wprowadzenie odpowiedniej ilości wody. - przekonuje specjalistka ds. żywienia człowieka. - Błonnik pokarmowy poprawia perystaltykę jelit, ale wchłania także dużo płynu. Dlatego przy diecie wysokobłonnikowej, czyli bogatej w w produkty z pełnego ziarna, pieczywo żytnio-razowe, płatki owsiane lub żytnie, warzywa, owoce suszone itp., należy pić minimum 2 litry wody dziennie. W innym wypadku będziemy cierpieć na zaparcia, bóle brzucha.

/ 7Marchew i oliwa

Obraz
© 123RF.COM

Zarówno marchewka, jak i dobra oliwa to produkty, które powinny często gościć na naszych stołach. Najlepiej razem, bo tylko wówczas mamy szansę w pełni skorzystać z bogactwa zawartego w tych smacznych warzywach. - Żeby najcenniejszy składnik marchwi, czyli beta-karoten, mógł zostać w całości przyswojony przez organizm, niezbędne jest dostarczenie pełnowartościowego tłuszczu (np. z oliwy czy oleju rzepakowego), w którym się rozpuści - mówi Dominika Dietrich-Stefankiewicz. - Warto o tym pamiętać zwłaszcza latem, gdy zażywamy kąpieli słonecznych. Beta-karoten chroni bowiem organizm przed skutkami zbyt wysokiego promieniowania UV, a jednocześnie przyspiesza opalanie. Dlatego przygotowując surówkę np. z tartej marchewki i jabłek, nie zapomnijmy dodać kilku kropli oliwy!

/ 7Owsianka i sezam

Obraz
© 123RF.COM

Nie wszyscy lubią i dobrze tolerują krowie mleko, a bez niego trudno sobie wyobrazić owsiankę. Chyba że wybierzemy inną opcję - Wbrew powszechnej opinii mleko nie jest niezbędne do sporządzenia pełnowartościowej owsianki. Aby wzmocnić poranny posiłek w wapń, wystarczy do owsianki dodać ziarna sezamu! 100 gramów ziaren sezamu zawiera 10 razy więcej wapnia niż mleko i jest od niego znacznie bogatsze w żelazo - mówi dietetyk medyczny. - Poranną owsiankę można przygotować na wodzie, dodać różne ziarna, orzechy, owoce suszone i tylko 1-2 łyżki jogurtu naturalnego - do smaku. Zjemy wówczas bardzo pożywny i bogaty w wapń posiłek.

/ 7Imbir i czosnek

Obraz
© Shutterstock.com

Nieocenione osobno, ale jeszcze doskonalsze w duecie. Z jednej strony wspaniale dopełniają się pod względem smakowym, a drugiej - wzajemnie wzmacniają swoje działanie na układ pokarmowy. - Czosnek i imbir zmniejszają powstawanie wzdęć i niwelują uczucia pełności po zjedzeniu potraw wzydmających. Jeśli dodamy te przyprawy do warzyw strączkowych, praktycznie pozbędziemy się substancji gazotwórczych obecnych w tych warzywach - podkreśla dietetyczka.

/ 7Wafle ryżowe z dodatkami

Obraz
© Shutterstock.com

- Wafle ryżowe uznawane są za zdrowy, lekkostrawny i niskokaloryczny produkt. Jednak tkwi w nich pułapka - ostrzega specjalistka. - Jeśli potraktujemy je jako lekką przekąskę, możemy zjeść od razu całe opakowanie. Niestety nie zawierają one zbyt wielu składników mineralnych. Brakuje przede wszystkim żelaza, wapnia i magnezu. Jedząc cały czas tylko wafle, można więc nabawić się np. anemii - ostrzega ekspertka. - Wafle ryżowe najlepiej jest wkomponować w posiłek, np. na kolację zjeść 3 krążki, ale z dodatkiem np. twarożku, świeżych warzyw i kiełków. Dzięki takiemu połączeniu kolacja będzie niskokaloryczna, ale też dostarczymy organizmowi niezbędne składniki mineralne i witaminy.

/ 7Słodycze i...

Obraz
© 123RF.COM

Cukierki, czekoladki i inne łakocie z całą pewnością nie są polecanymi składnikami diety. Jest jednak sposób na to, by ich negatywny wpływ na nasze zdrowie i figurę był znacznie mniejszy. - Słodycze to najczęściej zmora kobiet. Kochają je i nienawidzą zarazem. Są pyszne, ale też pełne cukru i wysokokaloryczne. Jeśli jednak umiejętnie wprowadzimy je do diety, nie musimy całkowicie z nich zrezygnować - tłumaczy dietetyczka Dominika Dietrich-Stefankiewicz. - Najważniejsze, by słodycze zawsze łączyć z posiłkami, a dokładniej jeść je zawsze po posiłku, a nigdy zamiast. Na przykład do drugiego śniadania składającego się ze świeżej sałatki i kromki chleba, można spokojnie dołączyć 4 kostki czekolady lub gałkę lodów. Aby mieć pewność, że słodycze nie zrujnują naszej sylwetki, jedzmy je w niewielkich ilościach, 2-3 razy w tygodniu i koniecznie z posiłkiem lub tuż po nim - radzi ekspertka.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,