Pyszne, wartościowe a mało znane
Jeśli szukasz mniej znanych olejów szczególnie godnych polecenia, zwróć uwagę na:
• Olej świąteczny roztoczański – kiedyś używany głównie na Roztoczu jako dodatek do potraw wigilijnych. Jest olejem tłoczonym z rzepaku, ale działa jak przyprawa. Smak i zapach bierze się z rzepaku uprawianego na specyficznej glebie i warunkach klimatycznych (największe nasłonecznienie w Polsce) oraz z tradycyjnej metody produkcji stosowanej tylko na Roztoczu.
• Olej rydzowy z woj. wielkopolskiego – nasiona rośliny używanej do tłoczenia oleju lniankowego, czyli rydzowego znaleziono w wykopaliskach w Strzegomiu Śląskim datowanym na epokę brązu, czyli ok. 3000 lat temu. Potwierdzeniem tej tezy są nasiona rydzu znalezione w Biskupinie z okresu sprzed 2500 lat. Na długo zapomniany olej rydzowy zaczął być na nowo wytwarzany w Wielkopolsce od połowy lat 90.
• Olej tarnogrodzki – wytwarzany z nasion lnu. Jest źródłem cennych kwasów tłuszczowych omega-3 stanowiących budulec tkanki mózgowej, uczestniczących w syntezie hormonów, regulujących krążenie oraz przeciwdziałających powstawaniu komórek rakowych. Kwasy omega-3 wpływają również na obniżenie wysokiego poziomu cholesterolu. Olej tarnogrodzki korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci.