Mięso, które kupują Polacy
Ekspert wyjaśnia, że największą popularnością cieszy się u nich wołowina.
- Mięso pozyskiwane jest z młodego bydła ras mięsnych, z kontrolowanych, wolno wybiegowych hodowli. Obecnie spożycie wołowiny w Polsce wynosi 1,8 kg rocznie na osobę.
I mimo że nadal dominują na naszych talerzach drób i wieprzowina, to dzięki takim miejscom jak „Crazy Butcher”, mamy możliwość skosztowania nietypowych rodzajów mięsa.
- Każdy rodzaj mięsa sprzedawany w naszych sklepach może uchodzić za nietypowy, dlatego że nasze zwierzęta są naturalnie hodowane, pasą się swobodnie na otwartych przestrzeniach. Dbamy o nie i współpracujemy wyłącznie z hodowcami, którzy wyznają podobną filozofię. Jakość bez pośpiechu i dróg na skróty. Posiadamy własne gospodarstwa z rasą Aberdeen Angus ze Szkocji. Żyją tam, też w stanie wolnym, w lesie, świnie rasy Mangalica. W sezonie letnim 70 proc. pokarmu pobierają same. Dokarmiane są przez nas tylko naturalnymi paszami, wytworzonymi w gospodarstwie, bez użycia chemii. Absolutną nowością jest też Mazurska Świnia Żołędna. Jest to rasa tuczona przynajmniej 1,5 roku żołędziami z naszych lasów. Produkujemy tylko 20 takich świń rocznie. Pierwsze mięso trafi do sklepów latem.
Dużym zainteresowaniem cieszy się też wołowina dojrzewająca oraz wołowina Wagyu. Posiadamy szeroki asortyment tego rodzaju mięsa, zarówno z USA, Australii, jak i Japonii. Jesteśmy jedynym w Polsce członkiem "Kobe Beef Association" - w lutym będziemy oferować naszym klientom wołowinę Kobe.