Hummus
Pochodząca z Bliskiego Wschodu pasta może być ciekawą alternatywą masła i bazą pysznych kanapek. Bardzo zdrową, chociażby z uwagi na główny składnik hummusu, czyli ciecierzycę dostarczającą cennego biologiczne i łatwo przyswajalnego białka, błonnika, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, potasu i witamin, zwłaszcza kwasu foliowego. Przyrządzenie hummusu nie jest dużym wyzwaniem kulinarnym. Wystarczy zmiksować ciecierzycę (odsączona zawartość jednej puszki) z sokiem z cytryny (łyżeczka), ząbkiem czosnku, pastą sezamową tahini (5 łyżek), olejem sezamowym lub oliwą z oliwek (łyżka), a na końcu doprawić solą, pieprzem i łyżeczką mielonego kminu rzymskiego. Jeśli chcemy uzyskać gładszą konsystencję, możemy w czasie blendowania dodać trochę zalewy z puszki ciecierzycy.