Jak kapusta kiszona wpływa na nasze zdrowie?
Dziś wiemy, że kiszony przysmak ma znacznie więcej walorów, m.in. bardzo skutecznie wzmacnia odporność organizmu, chroniąc go przed infekcjami. Niszczy również groźne bakterie i wirusy (m.in. gronkowca złocistego) i pełni rolę regulatora temperatury ciała, w przypadku zbyt wysokiej obniża ją, a gdy jest za wysoka - obniża. Wyniki badań naukowych wskazują, że kapusta kiszona sprzyja profilaktyce i zwalczaniu chorób nowotworowych. Jej systematyczne spożywanie obniża ryzyko zachorowania na raka żołądka, dwunastnicy czy jelita grubego.
Produkt korzystnie wpływa na budowę tkanki kostnej. Reguluje przemianę tłuszczową i obniża poziom "złego" cholesterolu, a także przyspiesza przemianę materii, dlatego kapusta kiszona powinna znaleźć się w jadłospisie osób dbających o linię. Tym bardziej, że ma bardzo niską wartość energetyczną - 100 g dostarcza zaledwie 16 kalorii, a dzięki dużej zawartości błonnika zapewnia uczucie sytości.