Dlaczego warto kisić kapustę w domu

Wspólne kiszenie kapusty było niegdyś tradycją w wielu polskich rodzinach. Dziś zazwyczaj nie mamy czasu na celebrowanie takich zwyczajów i kupujemy kiszonki w sklepach. Jednak ich skład i jakość często pozostawiają wiele do życzenia. Może warto wrócić do dawnych sposobów przygotowywania tego wartościowego produktu?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Przysmak naszych babć

Obraz
© 123RF.COM

Wspólne kiszenie kapusty było niegdyś tradycją w wielu polskich rodzinach. Dziś zazwyczaj nie mamy czasu na celebrowanie takich zwyczajów i kupujemy kiszonki w sklepach. Jednak ich skład i jakość często pozostawiają wiele do życzenia. Może warto wrócić do dawnych sposobów przygotowywania tego wartościowego produktu?

/ 6Skarb marynarzy

Obraz
© 123RF.COM

Cenne właściwości produktu odkrył już Hipokrates, ale prawdziwą sławę zyskał w XVIII wieku, gdy okazało się, że stanowi skuteczne remedium na szkorbut - chorobę nękającą m.in. ówczesnych marynarzy, pozbawionych przez długi czas świeżych warzyw i owoców.

Nie ulega wątpliwości, że kiszona kapusta to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera potężną dawkę witaminy C, P, B6, B12 czy PP, a także sodu, wapnia, potasu, fosforu, magnezu, żelaza i siarki.

/ 6Jak kapusta kiszona wpływa na nasze zdrowie?

Obraz
© 123RF.COM

Dziś wiemy, że kiszony przysmak ma znacznie więcej walorów, m.in. bardzo skutecznie wzmacnia odporność organizmu, chroniąc go przed infekcjami. Niszczy również groźne bakterie i wirusy (m.in. gronkowca złocistego) i pełni rolę regulatora temperatury ciała, w przypadku zbyt wysokiej obniża ją, a gdy jest za wysoka - obniża. Wyniki badań naukowych wskazują, że kapusta kiszona sprzyja profilaktyce i zwalczaniu chorób nowotworowych. Jej systematyczne spożywanie obniża ryzyko zachorowania na raka żołądka, dwunastnicy czy jelita grubego.

Produkt korzystnie wpływa na budowę tkanki kostnej. Reguluje przemianę tłuszczową i obniża poziom "złego" cholesterolu, a także przyspiesza przemianę materii, dlatego kapusta kiszona powinna znaleźć się w jadłospisie osób dbających o linię. Tym bardziej, że ma bardzo niską wartość energetyczną - 100 g dostarcza zaledwie 16 kalorii, a dzięki dużej zawartości błonnika zapewnia uczucie sytości.

/ 6Takiej kapusty lepiej nie kupuj

Obraz
© 123RF.COM

W sezonie jesienno-zimowym kiszona kapusta powinna często gościć na naszym stole. Skąd ją wziąć? Coraz częściej decydujemy się na zakup kiszonek w zafoliowanych paczkach, które zalegają na półkach wielu supermarketów. Jednak specjaliści ostrzegają przed takimi produktami, już na pierwszy rzut oka wyglądającymi inaczej od "domowych" - bardzo drobno poszatkowanymi i zwykle charakteryzującymi się nienaturalnie żółtym kolorem.

Prawdziwym problemem okazuje się zwykle skład takich przysmaków, bardzo często "wzbogacanych" konserwantami i innymi chemicznymi ulepszaczami, mającymi na celu przedłużenie trwałości czy wzmocnienie smaku kiszonej kapusty. Wśród nich najczęściej występuje kwas askorbinowy, który wypłukuje naturalną witaminę C, a w dodatku powoduje, że produkt staje się bardziej kwaśny. Producenci chętnie stosują też sorbinian potasu (ukrywający się pod skrótem E 202), który niszczy cenne prebiotyki i pożyteczne bakterie zawarte w kapuście.

Kiszonkę warto kupować od sprawdzonych sprzedawców, najlepiej prosto z beczki. Taki produkt nie jest bowiem narażony na utratę cennych składników odżywczych wskutek działania tlenu, światła oraz wysokiej temperatury, co bywa udziałem kapusty pakowanej do foliowych opakowań i często poddawanej procesowi pasteryzacji.

/ 6Jak ukisić kapustę

Obraz

Bez wątpienia najsmaczniejsza i najzdrowsza jest kapusta kiszona, którą przygotujemy w domu. Zadanie nie jest specjalnie trudne. Do przerobu nadają się przede wszystkim późne odmiany kapusty, o zwartych główkach - zawierają więcej niezbędnych w procesie fermentacji cukrów, które przekształcają się w kwas mlekowy, konserwując i umożliwiając długie przechowywanie kiszonki. Świetnie sprawdzi się kapusta zbierana po pierwszych przymrozkach, ponieważ wtedy nabiera lekkiej słodyczy.

/ 6Przepis na tradycyjną kiszonkę

Obraz
© 123RF.COM

Pięć kilogramów kapusty szatkujemy i mieszamy w kamionkowym garncu (lub drewnianej beczce) ze 100 g białej, grubej soli kamiennej, 100 g ziaren kminku i 50 g kopru do kiszenia ogórków. Możemy dodać 300 g jabłek, najlepiej twardych i jędrnych antonówek, kilka listków laurowych i parę ziaren ziela angielskiego.

Całość odstawiamy na godzinę, a później zaczynamy ubijać – drewnianą pałką albo pięścią. Gdy kapusta jest już ściśle zbita, na jej powierzchnię nakładamy czyste płótno (uniemożliwi dostęp niekorzystnych drobnoustrojów) i dociskamy dość ciężkim kamieniem. Pozostawiamy na trzy dni w temperaturze pokojowej, co pewien czas przebijając kapustę trzonkiem drewnianej łyżki, by ułatwić dostęp powietrza.

Po trzech dniach warto przenieść naczynie do chłodniejszego pomieszczenia, gdzie temperatura nie przekracza 5-6 stopni. W dwa tygodnie później możemy delektować się niepowtarzalnym smakiem kapusty kiszonej.

Rafał Natorski/mp/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita