Piersi kaczki w sosie z owoców leśnych
Składniki: 4 pojedyncze piersi z kaczki, 1 łyżka masła, 3 łyżki brązowego cukru, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 30 ml octu balsamicznego, sól, pieprz, owoce: jeżyny, maliny, jagody.
Przygotowanie: w rondelku roztopić masło, dodać ocet, cukier i miód a po chwili owoce. Dusić na małym ogniu ok. 30 minut (aż woda wyparuje, a sos zgęstnieje). Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Oczyszczone piersi naciąć w kratkę, natrzeć z każdej strony solą i pieprzem, a następnie ułożyć skórą do dołu na zimnej patelni. Smażyć 5 minut na dużym ogniu, aby skórka zrobiła się złota, a tłuszcz wytopił. Obrócić na drugą stronę i smażyć ok. 2 minut. Odsączyć z soków i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec ok. 10 minut. Gotową kaczkę pokroić i polać sosem. Podawać z puree ziemniaczanym.