Babeczki z kremem z jeżyn
Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej, 1 łyżka proszku do pieczenia, 100 g cukru, 2 jajka, 250 ml mleka, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii. Krem: 250 g masła, 120 g świeżych jeżyn, 2 szklanki cukru pudru.
*Przygotowanie: *w misce mieszamy cukier, proszek do pieczenia i mąkę. W innym mleko, jajka, olej i ekstrakt z wanilii. Łączymy składniki z obu misek. Do usztywnianych papilotek nakładamy ciasto (otrzymamy 12 porcji). Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Studzimy na kratce. Przygotowujemy jeżynowy krem. Miksujemy owoce i przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Na puszystą masę miksujemy masło z cukrem pudrem. Dodajemy puree z jeżyn. Miksujemy do momentu, aż wszystko się ze sobą dobrze połączy (musimy pamiętać, aby składniki miały temperaturę pokojową). Gotową masę wkładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wszystko chłodzimy. Na samym końcu zdobimy babeczki.
Przepis i zdjęcie domowe-wypieki.com
RAF/mp/WP Kuchnia