Dorsz z truskawkową salsą
Składniki: 1 filet z dorsza, 6 truskawek, 1/2 limonki, 1/4 papryczki chili, 2 łyżeczki startego, świeżego imbiru, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka miodu płynnego, 1 łyżka oleju, świeży koperek, świeża kolendra, pieprz.
Przygotowanie: filet opłukać i osuszyć. Imbir wymieszać z miodem, sosem sojowym i olejem. W taką marynatę włożyć rybę i odstawić na 10 min. W tym czasie przygotować salsę. Truskawki pokroić w kosteczkę, dodać sok z limonki, dodać posiekaną kolendrę, chili i koperek. Rybę ułożyć w żaroodpornym naczyniu i piec w piekarniku w 190 stopniach przez ok. 15 min . Gotową rybę podawać z salsą . Całość doprawić pieprzem i ozdobić roszponką.