Dorsz w kuchni
Przygotowując świeżego dorsza pamiętajmy, by nie pozbawiać go skórki. Dzięki temu ryba nie rozpadnie się podczas przyrządzania. Delikatne mięso nie wymaga długiej obróbki termicznej - z patelni zdejmujemy je, gdy tylko straci charakterystyczną przezroczystość i stanie się intensywnie białe. Mrożonego dorsza przed usmażeniem musimy dokładnie rozmrozić, a potem osączyć z wody.
Ryba nie potrzebuje intensywnych dodatków. Świetnie komponuje się z cytryną, koperkiem, odrobiną czosnku czy oliwą z oliwek. Z surowego dorsza można przygotować pyszną przystawkę w formie tatara - wystarczy posiekać mięso, delikatnie posolić i popieprzyć, dodać trochę oliwy i wstawić do lodówki na godzinę. Przed podaniem wymieszać z posiekaną kolendrą, szalotką i odrobiną soku z cytryny. Oto kilka inspirujących przepisów.