Słodziki
Słodziki różnią się przede wszystkim substancją słodzącą. Te zawierające aspartam (200 razy słodszy od zawartej w cukrze sacharozy) nie powinny być stosowane w bardzo wysokich temperaturach. Sama substancja budzi też wiele kontrowersji. Z badań wynika, że może powodować bóle głowy, napady padaczkowe, bezsenność, kłopot z sercem, oddychaniem czy depresję. Stąd należy bardzo uważać z ilością słodzika. Według Światowej Organizacji Zdrowia maksymalna bezpieczna dzienna dawka aspartamu to 40 mg na kilogram masy ciała. Inne słodziki zawierają cyklaminiany. Niestety są one 4 razy mniej słodkie od aspartamu. Mogą też pozostawiać w ustach nieprzyjemny słodkawy posmak. Nadają się jednak do stosowania w wysokich temperaturach. Maksymalna dopuszczalna dzienna dawka to 11 mg na kilogram masy ciała. Sacharyny możemy spożyć jeszcze mniej, bo zaledwie 5 mg dziennie. Niektórzy naukowcy są zdania, że ta substancja może działać rakotwórczo. Jest jednak 550 raz słodsza niż cukier, niestety często pozostawia
metaliczny posmak. Suklaroza otrzymywana jest z cukru, ale jest od niego 600 raz słodsza. Jest odporna na temperatury i bezpieczna w dawce nie przekraczającej 15 mg na kilogram masy ciała dziennie. Warto pamiętać, że słodzików nie powinny stosować kobiety w ciąży, dzieci, osoby starsze oraz chore na fenyloketonurię. Największą ich zaletą jest to, że praktycznie nie mają kalorii.
WEŹ UDZIAŁ W ŚWIĄTECZNYM KONKURSIE!