Cytryna
Nie wszystkim zależy, by herbata była słodka. Niektórzy przeciwnie, wolą do niej dodać nutkę kwasowości. Najczęściej używamy do tego cytryny, ale nadają się też pomarańcze, a nawet grejpfruty. Cytryna nadaje herbacie specyficzny smak i działa pobudzająco. Dodatkowo jest bardzo bogata w witaminę C, dzięki czemu zwiększa naszą odporność i wspomaga nas w walce z przeziębieniem. Cytrynę najlepiej obrać ze skórki, wówczas wyeliminujemy z niej charakterystyczną goryczkę. O ile do niedawna połączenie herbaty i cytryny uważane było za wyjątkowo zdrowe, ostatnio naukowcy dostrzegli w nim pewne zagrożenie. O ile sama cytryna jest zdrowa, a i herbata ma pozytywny wpływ na nasz organizm, o tyle ich połączenie może zwiększać ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Zawarty w listkach herbaty glin, który może wywoływać chorobę, na szczęście nie jest przyswajalny dla naszego organizmu. Jednak w połączeniu z sokiem z cytryny powstaje łatwo wchłanialny cytrynian glinu. Żeby uniknąć ryzyka, cytrynę powinno się dodawać w
niewielkich ilościach, do dość słabej herbaty. Pamiętajmy też, by najpierw wyjąć z naparu liście, a dopiero potem wycisnąć sok.
WEŹ UDZIAŁ W ŚWIĄTECZNYM KONKURSIE!