Idealne żeberka z piekarnika
- Jednym z moich ulubionych sposobów na żeberka są te z piekarnika. Trzeba na nie poświęcić trochę czasu, ale warto. Dzień wcześniej marynuję 500 g żeberek w płaskiej łyżce soli, szczypcie pieprzu, jednej dużej cebuli pokrojonej w piórka, jednym przesiekanym ząbku czosnku, dwóch łyżkach miodu i na koniec dodaję jedną dużą gałązkę świeżego rozmarynu. Następnego dnia duszę żeberka w naczyniu żaroodpornym z całą marynatą pod przykryciem w 140 stopni C przez ok. 4 godziny. Czas zależy od grubości porcji żeberek. Będą gotowe, gdy kości zaczną swobodnie odchodzić od mięsa. Tak przygotowane żeberka wyciągam z pieca, a powstały sos przelewam do rondelka i redukuję o połowę. Przecedzam go przez sito. Tak powstałą glazurą smaruję porcję żeberek i
wsadzam do piekarnika rozgrzanego do 165 stopni C na ok. 15 minut, aż glazura się zapiecze. Przygotowane w ten sposób są naprawdę pyszne. Doskonale komponują się z zasmażaną kapustą z kminkiem i gratin ziemniaczanym - wyjaśnia Wiktor Stefaniak, szef kuchni w restauracji "Kuźnia kulturalna".