Co siedzi w maku?
Nasiona maku to w około 50 procentach tłuszcze, dlatego pozyskuje się z nich olej o charakterystycznym, orzechowym posmaku. Jego głównym składnikiem (70-75 proc.) jest bardzo zdrowy kwas linolowy, a także nie mniej cenny kwas oleinowy. Olej makowy reguluje pracę serca, poprawia ukrwienie mózgu, przywraca równowagę pomiędzy dobrym i złym cholesterolem. Nasiona maku to także bogactwo innych składników. Przede wszystkim białek (19-25 proc.) oraz składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza i potasu. Ziarna zawierają również witaminy: A, C, D, E, B3, które wzmacniają odporność, poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci, a także dbają o prawidłowe funkcjonowanie naszego wzroku. Mak dzięki sporej zawartości błonnika pęcznieje w żołądku, poprawiając perystaltykę jelit i ułatwiając pracę układowi pokarmowemu. Nasiona mogą być skutecznym lekarstwem na kaszel, bóle ucha i zębów, a nawet wysoką gorączkę. Jednak musimy pamiętać, że mak jest zdrowym, ale jednocześnie kalorycznym przysmakiem. 100 g ziaren liczy aż 478 kalorii.
Zobacz też: Ciasteczka cynamonowe