Dawniej makiem usypiano dzieci. Czy makowiec może zaszkodzić?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Obalamy mity

Obraz
© 123RF.COM

Niezastąpiony na świątecznym stole. Słodki od bakalii, aromatyczny, wilgotny. Makowiec, bo o nim mowa, to bożonarodzeniowy klasyk. Jednak jego główny składnik – mak, znajdziemy także w innych tradycyjnych daniach takich jak kluski, kutia czy makiełki. Mak, choć pełen wartości odżywczych, może jednak czasem zaszkodzić. Sprawdź, czy żołądkowe problemy są jedynie wynikiem świątecznego obżarstwa, czy może świadczą o zatruciu makiem.

/ 5Znany od wieków

Obraz
© iStock.com

Mak był uprawiany i wykorzystywany już w epoce brązu jako opium - głównie z powodu swojego narkotycznego działania. Hipokrates używa go jako środka uśmierzającego ból. W Europie doceniono przyjemny orzechowy smak maku, a otrzymany z niego olej wykorzystywany był w piekarnictwie. Dziś mak także wykorzystywany jest w medycynie i gastronomii. W medycynie używa się go do produkcji kodeiny, morfiny, narkotyny, papaweryny i innych alkaloidów. Niewątpliwie niebezpiecznym związkiem otrzymanym z maku jest opium – niszczący narkotyk.

/ 5Rodzaje maku

Obraz
© iStock.com

Wyróżniamy kilka odmian maku. Najbardziej znany jest mak niebieski, to właśnie on trafia do makowca, drożdżówek, kutii czy klusek. Spożywany w nadmiernych ilościach wykazuje lekkie działanie nasenne. W tradycyjnych rogalach marcińskich, znajdziemy biały mak. To prawdziwy rarytas wśród bakalii. Jest delikatny w smaku i dość drogi. Z kolei leki są wytwarzane z maku lekarskiego. Mak lekarski często jest mylony z makiem polnym. Nasi przodkowie przygotowywali z niego wywary, które powodowały senność i otępienie.

/ 5Czy mak może zaszkodzić?

Obraz
© Fotolia

Cztery lata temu w Krakowie wybuchła afera, kiedy kilka osób trafiło do szpitala w wyniku zatrucia drożdżówkami z makiem, okazało się, że do nadzienia wykorzystano mak lekarski zamiast niebieskiego. Jednak świąteczne specjały i gotowe masy makowe są przygotowywane z maku niebieskiego, możemy więc jeść je be obaw. Pod jednym warunkiem. Mak jest ciężkostrawny, dlatego nie należy przesadzać z dokładkami makowca. Poza tym mak połączony z bakaliami w większej ilości może wywołać niestrawność u dzieci. Sportowcy też powinni uważać ze spożywaniem przysmaków z makiem, ponieważ może on wpłynąć na wynik testów antydopingowych. Ilość substancji alkaloidowych nie wywoła reakcji, ale może zafałszować test. Duże spożycie maku może wywołać nudności i halucynacje oraz działać w sprzeczności z niektórymi lekami.

/ 5Co siedzi w maku?

Obraz
© 123RF.COM

Nasiona maku to w około 50 procentach tłuszcze, dlatego pozyskuje się z nich olej o charakterystycznym, orzechowym posmaku. Jego głównym składnikiem (70-75 proc.) jest bardzo zdrowy kwas linolowy, a także nie mniej cenny kwas oleinowy. Olej makowy reguluje pracę serca, poprawia ukrwienie mózgu, przywraca równowagę pomiędzy dobrym i złym cholesterolem. Nasiona maku to także bogactwo innych składników. Przede wszystkim białek (19-25 proc.) oraz składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza i potasu. Ziarna zawierają również witaminy: A, C, D, E, B3, które wzmacniają odporność, poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci, a także dbają o prawidłowe funkcjonowanie naszego wzroku. Mak dzięki sporej zawartości błonnika pęcznieje w żołądku, poprawiając perystaltykę jelit i ułatwiając pracę układowi pokarmowemu. Nasiona mogą być skutecznym lekarstwem na kaszel, bóle ucha i zębów, a nawet wysoką gorączkę. Jednak musimy pamiętać, że mak jest zdrowym, ale jednocześnie kalorycznym przysmakiem. 100 g ziaren liczy aż 478 kalorii.

Zobacz też: Ciasteczka cynamonowe

Wybrane dla Ciebie
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Deser bez wyrzutów sumienia
Zastąp nią słodycze. Deser bez wyrzutów sumienia
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem