Nie kupuj gotowców. Sprawdzony przepis na masę makową

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Doskonały dodatek do wypieków

Obraz
© 123RF.COM

Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez makowca. Złociste ciasto pokryte lukrem i pachnący bakaliami, słodki farsz. Chcąc ułatwić sobie pracę, sięgamy po półprodukty. Zamiast mielić mak kupujemy masę makową w puszce. To duży błąd. Jest w niej sporo chemii, a smak pozostawia sporo do życzenia. Dlatego warto już teraz zacząć przygotowania do świąt. Zrób wcześniej masę makową i zamroź. To proste!

/ 5Sztuczny miód i woda

Obraz
© 123RF.COM

Dlaczego nie warto iść na łatwiznę? W gotowych masach makowych, które są dostępne w sklepach, znajdziemy polepszacze smaku i konserwanty. Na pierwszym miejscu w składzie jest przeważnie woda. Do tego sztuczny miód, syrop glukozowo-fruktowy, błonnik pszenny, skrobia modyfikowana, serwatka. Przepis na domową masę makową, który dla was przygotowaliśmy, jest sprawdzony i prosty. Otrzymacie pyszną, w sam raz słodką masę o odpowiedniej konsystencji, która nie będzie się kruszyła.

/ 5Sekret tkwi w dodatkach

Obraz
© 123RF.COM
  • 0,5 kg suchego maku,
  • 170 g drobnego cukru do wypieków,
  • 100 g rodzynek,
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 3 łyżki płynnego miodu,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka masła (w temperaturze pokojowej),
  • 0,5 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej.

/ 5Masa makowa krok po kroku

Obraz
© 123RF.COM

Mak wsyp do garnka i zalej wrzątkiem (jeśli część wody wsiąknie, uzupełnij braki). Kiedy woda ostygnie odsącz jej nadmiar. Następnie przepuść dwukrotnie mak przez maszynkę do mielenia mięsa z drobnym sitkiem. Jeśli nie masz aż tyle czasu, by samodzielnie mielić mak, możesz kupić ten już gotowy do użycia - to spore uproszczenie, ponieważ wystarczy zalać go wrzątkiem, a następnie ostudzić i odsączyć z nadmiaru wody. Teraz do maku dodaj pozostałe składniki i dokładnie wszystko wymieszaj. Jeśli chcesz przygotować masę makową "na bogato", powyższą recepturę możesz wzbogacić np. o posiekane migdały, suszone śliwki lub morele.

/ 5Babcina sztuczka

Obraz
© 123RF.COM

Domową masę makową możesz przechowywać do 5 dni w lodówce lub zamrozić. Aby się nie kruszyła, była zwięzła i nie odchodziła od ciasta wystarczy przed pieczeniem połączyć ją z ubitymi na sztywną pianę białkami jajek. Na pół kg maku przypada 6 ubitych białek.

Zobacz też: Lecznicze właściwości miodu

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości