Nie kupuj gotowców. Sprawdzony przepis na masę makową

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Doskonały dodatek do wypieków

Obraz
© 123RF.COM

Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez makowca. Złociste ciasto pokryte lukrem i pachnący bakaliami, słodki farsz. Chcąc ułatwić sobie pracę, sięgamy po półprodukty. Zamiast mielić mak kupujemy masę makową w puszce. To duży błąd. Jest w niej sporo chemii, a smak pozostawia sporo do życzenia. Dlatego warto już teraz zacząć przygotowania do świąt. Zrób wcześniej masę makową i zamroź. To proste!

/ 5Sztuczny miód i woda

Obraz
© 123RF.COM

Dlaczego nie warto iść na łatwiznę? W gotowych masach makowych, które są dostępne w sklepach, znajdziemy polepszacze smaku i konserwanty. Na pierwszym miejscu w składzie jest przeważnie woda. Do tego sztuczny miód, syrop glukozowo-fruktowy, błonnik pszenny, skrobia modyfikowana, serwatka. Przepis na domową masę makową, który dla was przygotowaliśmy, jest sprawdzony i prosty. Otrzymacie pyszną, w sam raz słodką masę o odpowiedniej konsystencji, która nie będzie się kruszyła.

/ 5Sekret tkwi w dodatkach

Obraz
© 123RF.COM
  • 0,5 kg suchego maku,
  • 170 g drobnego cukru do wypieków,
  • 100 g rodzynek,
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 3 łyżki płynnego miodu,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka masła (w temperaturze pokojowej),
  • 0,5 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej.

/ 5Masa makowa krok po kroku

Obraz
© 123RF.COM

Mak wsyp do garnka i zalej wrzątkiem (jeśli część wody wsiąknie, uzupełnij braki). Kiedy woda ostygnie odsącz jej nadmiar. Następnie przepuść dwukrotnie mak przez maszynkę do mielenia mięsa z drobnym sitkiem. Jeśli nie masz aż tyle czasu, by samodzielnie mielić mak, możesz kupić ten już gotowy do użycia - to spore uproszczenie, ponieważ wystarczy zalać go wrzątkiem, a następnie ostudzić i odsączyć z nadmiaru wody. Teraz do maku dodaj pozostałe składniki i dokładnie wszystko wymieszaj. Jeśli chcesz przygotować masę makową "na bogato", powyższą recepturę możesz wzbogacić np. o posiekane migdały, suszone śliwki lub morele.

/ 5Babcina sztuczka

Obraz
© 123RF.COM

Domową masę makową możesz przechowywać do 5 dni w lodówce lub zamrozić. Aby się nie kruszyła, była zwięzła i nie odchodziła od ciasta wystarczy przed pieczeniem połączyć ją z ubitymi na sztywną pianę białkami jajek. Na pół kg maku przypada 6 ubitych białek.

Zobacz też: Lecznicze właściwości miodu

Wybrane dla Ciebie

Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka