Nie kupuj gotowców. Sprawdzony przepis na masę makową

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Doskonały dodatek do wypieków

Obraz
© 123RF.COM

Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez makowca. Złociste ciasto pokryte lukrem i pachnący bakaliami, słodki farsz. Chcąc ułatwić sobie pracę, sięgamy po półprodukty. Zamiast mielić mak kupujemy masę makową w puszce. To duży błąd. Jest w niej sporo chemii, a smak pozostawia sporo do życzenia. Dlatego warto już teraz zacząć przygotowania do świąt. Zrób wcześniej masę makową i zamroź. To proste!

/ 5Sztuczny miód i woda

Obraz
© 123RF.COM

Dlaczego nie warto iść na łatwiznę? W gotowych masach makowych, które są dostępne w sklepach, znajdziemy polepszacze smaku i konserwanty. Na pierwszym miejscu w składzie jest przeważnie woda. Do tego sztuczny miód, syrop glukozowo-fruktowy, błonnik pszenny, skrobia modyfikowana, serwatka. Przepis na domową masę makową, który dla was przygotowaliśmy, jest sprawdzony i prosty. Otrzymacie pyszną, w sam raz słodką masę o odpowiedniej konsystencji, która nie będzie się kruszyła.

/ 5Sekret tkwi w dodatkach

Obraz
© 123RF.COM
  • 0,5 kg suchego maku,
  • 170 g drobnego cukru do wypieków,
  • 100 g rodzynek,
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 3 łyżki płynnego miodu,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka masła (w temperaturze pokojowej),
  • 0,5 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej.

/ 5Masa makowa krok po kroku

Obraz
© 123RF.COM

Mak wsyp do garnka i zalej wrzątkiem (jeśli część wody wsiąknie, uzupełnij braki). Kiedy woda ostygnie odsącz jej nadmiar. Następnie przepuść dwukrotnie mak przez maszynkę do mielenia mięsa z drobnym sitkiem. Jeśli nie masz aż tyle czasu, by samodzielnie mielić mak, możesz kupić ten już gotowy do użycia - to spore uproszczenie, ponieważ wystarczy zalać go wrzątkiem, a następnie ostudzić i odsączyć z nadmiaru wody. Teraz do maku dodaj pozostałe składniki i dokładnie wszystko wymieszaj. Jeśli chcesz przygotować masę makową "na bogato", powyższą recepturę możesz wzbogacić np. o posiekane migdały, suszone śliwki lub morele.

/ 5Babcina sztuczka

Obraz
© 123RF.COM

Domową masę makową możesz przechowywać do 5 dni w lodówce lub zamrozić. Aby się nie kruszyła, była zwięzła i nie odchodziła od ciasta wystarczy przed pieczeniem połączyć ją z ubitymi na sztywną pianę białkami jajek. Na pół kg maku przypada 6 ubitych białek.

Zobacz też: Lecznicze właściwości miodu

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja