Pesto z makaronem z marchewek
Składniki:
3 ząbki czosnku, obrane
1 łyżeczka pasty miso
90g liści bazylii
40g migdałów lub orzechów laskowych
2 łyżki płatków drożdżowych
120ml wody lub wywaru warzywnego
Szczypta czarnego pieprzu
4 duże marchewki, pocięte wzdłuż w cieniutkie paski
95g białej fasoli z puszki lub świeżej, wcześniej ugotowanej
175g pomidorków koktajlowych przeciętych na pół
Posiekaj czosnek i połącz z miso w blenderze bądź robocie kuchennym. Dodaj bazylię, orzechy, drożdże i wszystko miksuj. Następnie dodaj wywar warzywny lub wodę oraz dopraw pieprzem. Miksuj tak długo, aż powstanie gładka masa, w razie potrzeby dodając odrobinę wody.
Ugotuj na parze marchewki, aż staną się miękkie, ale nie będą się rozpadać. Umieść je w misce razem z fasolą, pomidorami i pesto. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki. Danie gotowe.