Dania, które przedłużają życie. Są zdrowe i przepyszne

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

/ 4Zdrowe jedzenie nie musi być nudne

Obraz
© 123RF

Czy jedzenie mogą przedłużyć nasze życie? Zdaniem dr Michaela Gregera jak najbardziej. Amerykański lekarz na łamach "Daily Mail" dzieli się konkretnymi przepisami z książki kucharskiej "The How Not To Die Cookbook" na dania, które sprawią, że będziemy żyć dłużej.

/ 4Pesto z makaronem z marchewek

Obraz
© 123RF

Składniki:
3 ząbki czosnku, obrane
1 łyżeczka pasty miso
90g liści bazylii
40g migdałów lub orzechów laskowych
2 łyżki płatków drożdżowych
120ml wody lub wywaru warzywnego
Szczypta czarnego pieprzu
4 duże marchewki, pocięte wzdłuż w cieniutkie paski
95g białej fasoli z puszki lub świeżej, wcześniej ugotowanej
175g pomidorków koktajlowych przeciętych na pół

Posiekaj czosnek i połącz z miso w blenderze bądź robocie kuchennym. Dodaj bazylię, orzechy, drożdże i wszystko miksuj. Następnie dodaj wywar warzywny lub wodę oraz dopraw pieprzem. Miksuj tak długo, aż powstanie gładka masa, w razie potrzeby dodając odrobinę wody.
Ugotuj na parze marchewki, aż staną się miękkie, ale nie będą się rozpadać. Umieść je w misce razem z fasolą, pomidorami i pesto. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki. Danie gotowe.

/ 4Czekoladowe płatki zbożowe

Obraz
© 123RF

150g płatków owsianych
3-4 łyżeczki kakao
Poł łyżeczki cynamonu
2 łyżki posiekanych fig lob jagód goji
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżeczka pestek z dyni
1 łyżeczka rodzynek
2 łyżeczki syropu z daktyli (opcjonalnie)

W rondelku zagotuj 710 ml wody. Dodaj płatki, kakao i cynamon. Zmniejsz ogień i dodaj figi. Przykryj garnek i podgrzewaj przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmij garnek z ognia i dodaj nasiona. Znowu przykryj garnek i odczekaj kolejne 2 minuty. Miksturę przelej do miseczek oraz ewentualnie oprósz rodzynkami oraz oblej syropem z daktyli.

/ 4Domowa salsa

Obraz
© 123RF

6 twardych, śliwkowych pomidorków, wydrążonych i posiekanych
pół żółtej lub pomarańczowej papryki, posiekanej
2 łyżki posiekanej, czerwonej cebuli
1 papryczka jalapeno lub inna ostra papryczka chilli, wydrążona i posiekana
obrana ze skórki, posiekana limonka
2 łyżki posiekanej, świeżej pietruszki

Połącz wszystkie składniki w garnku. Dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę. Po tym czasie danie jest gotowe do spożycia. Salsa może być przechowywana w lodówce przez 3-4 dni.

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw