Zdrowe jedzenie nie musi być nudne
Czy jedzenie mogą przedłużyć nasze życie? Zdaniem dr Michaela Gregera jak najbardziej. Amerykański lekarz na łamach "Daily Mail" dzieli się konkretnymi przepisami z książki kucharskiej "The How Not To Die Cookbook" na dania, które sprawią, że będziemy żyć dłużej.
Pesto z makaronem z marchewek
Składniki:
3 ząbki czosnku, obrane
1 łyżeczka pasty miso
90g liści bazylii
40g migdałów lub orzechów laskowych
2 łyżki płatków drożdżowych
120ml wody lub wywaru warzywnego
Szczypta czarnego pieprzu
4 duże marchewki, pocięte wzdłuż w cieniutkie paski
95g białej fasoli z puszki lub świeżej, wcześniej ugotowanej
175g pomidorków koktajlowych przeciętych na pół
Posiekaj czosnek i połącz z miso w blenderze bądź robocie kuchennym. Dodaj bazylię, orzechy, drożdże i wszystko miksuj. Następnie dodaj wywar warzywny lub wodę oraz dopraw pieprzem. Miksuj tak długo, aż powstanie gładka masa, w razie potrzeby dodając odrobinę wody.
Ugotuj na parze marchewki, aż staną się miękkie, ale nie będą się rozpadać. Umieść je w misce razem z fasolą, pomidorami i pesto. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki. Danie gotowe.
Czekoladowe płatki zbożowe
150g płatków owsianych
3-4 łyżeczki kakao
Poł łyżeczki cynamonu
2 łyżki posiekanych fig lob jagód goji
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżeczka pestek z dyni
1 łyżeczka rodzynek
2 łyżeczki syropu z daktyli (opcjonalnie)
W rondelku zagotuj 710 ml wody. Dodaj płatki, kakao i cynamon. Zmniejsz ogień i dodaj figi. Przykryj garnek i podgrzewaj przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmij garnek z ognia i dodaj nasiona. Znowu przykryj garnek i odczekaj kolejne 2 minuty. Miksturę przelej do miseczek oraz ewentualnie oprósz rodzynkami oraz oblej syropem z daktyli.
Domowa salsa
6 twardych, śliwkowych pomidorków, wydrążonych i posiekanych
pół żółtej lub pomarańczowej papryki, posiekanej
2 łyżki posiekanej, czerwonej cebuli
1 papryczka jalapeno lub inna ostra papryczka chilli, wydrążona i posiekana
obrana ze skórki, posiekana limonka
2 łyżki posiekanej, świeżej pietruszki
Połącz wszystkie składniki w garnku. Dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę. Po tym czasie danie jest gotowe do spożycia. Salsa może być przechowywana w lodówce przez 3-4 dni.