Hakarl
Pod taką nazwą znana jest w Islandii potrawa ze zgniłego rekina. Podobno niegdyś przygotowywanie tego dania zaczynano od polewania mięsa moczem, które potem wkładano do drewnianych skrzyń i przysypywano żwirem (dzięki temu miały uwolnić się z niego wszystkie szkodliwe substancje). Pod ziemią rekin spędzał jakieś dwa miesiące, a po wyciągnięciu, suszony był na słońcu. Nikt nie musiał go pilnować. Zresztą - zgodnie z oczekiwanym wskaźnikiem "jakości" - musiał śmierdzieć tak, by żaden ptak go nie ruszył. Obecnie takie danie można kupić w małych słoiczkach lub w foliowych opakowaniach próżniowych. Serwowany jest w postaci małych kawałeczków. W islandzkich restauracjach hakarl podawany jest z wódką zwaną svarta daudi.
Polecamy również:
Jakie ryby mogą nam zaszkodzić? Jakie ryby mogą nam zaszkodzić?