Dania jak z horroru

Niektóre z nich to naprawdę makabryczne "przysmaki". Poznaj dania, które mogą nie tylko zmrozić krew w żyłach.

Obraz

/ 7Balut

Obraz
© CC/Charles Haynes/BY-SA 2.0

Narodowa potrawa Filipin, ale pojawiająca się także w kuchni wietnamskiej, laotańskiej, kambodżańskiej, a nawet południowochińskiej. Jest to gotowane jajko kacze, w środku którego znajduje się w pełni uformowany zarodek ptaka. Pisklę zjada się w całości, nawet z dziobem. Podobno kości nadają jajom unikalną, chrupką teksturę. Wielkość zarodków jest różna w różnych krajach. W Wietnamie uważa się, że im lepiej ukształtowany jest niewykluty ptak, tym potrawa jest smaczniejsza. Przypisuje się jej też właściwości afrodyzjaku.

qk/mmch

Polecamy również:
Jakie ryby mogą nam zaszkodzić? Jakie ryby mogą nam zaszkodzić?

/ 7Casu marzu

Obraz
© CC/Shardan/BY-SA 2.5

Ten "przysmak" wytwarzany na Sardynii naprawdę trudno zapomnieć. Powstaje z sera produkowanego z mleka owczego, tradycyjnie nasączanego w solance i wędzonego. Dojrzewa jednak na świeżym powietrzu, gdzie muchy serowe składają swoje jaja. Wykluwające się z nich larwy doprowadzają do takiej fermentacji sera, że osiąga on stopień rozkładu gnilnego. Tych, których nie odstraszy smród oraz ruchliwy wkład i zdecydują się skosztować tego sera, czeka kolejne wyzwanie. Półprzezroczyste larwy mogą wyskoczyć nawet 15 cm w górę, dlatego podczas jedzenia należy dobrze osłonić oczy. Warto jednak zastanowić się nad tak ekstremalną degustacją. Istnieje bowiem ryzyko zakażenia chorobą pasożytniczą nazywaną muszycą.

Polecamy również:
Jakie ryby mogą nam zaszkodzić? Jakie ryby mogą nam zaszkodzić?

/ 7Escamoles

Obraz
© CC/Kent Wang/BY-SA 2.0

W Meksyku możecie spróbować jaj gigantycznych czarnych mrówek (Liometopum) mieszkających w liściach i systemie korzeniowym agawy. Zanim jednak trafią na talerz trzeba je zebrać, a jest to praca nie tyle trudna, co nieprzyjemna. Mrówki są bardzo jadowite i pozostawiają na skórze długo gojące się rany. Same jaja podaje się najczęściej w postaci rozdrobnionej i mają konsystencję twarogu. Podobno ich smak jest zaskakująco przyjemny - lekko orzechowy i maślany. Zazwyczaj serwowane są w taco z guacamole i dodawane są do wielu potraw w Meksyku. U niektórych niewprawionych smakoszy mogą wywoływać niegroźne uczulenia w postaci czerwonych plamek na języku.

Polecamy również:
Jakie ryby mogą nam zaszkodzić? Jakie ryby mogą nam zaszkodzić?

/ 7Hakarl

Obraz
© CC/Chris 73/BY-SA 3.0

Pod taką nazwą znana jest w Islandii potrawa ze zgniłego rekina. Podobno niegdyś przygotowywanie tego dania zaczynano od polewania mięsa moczem, które potem wkładano do drewnianych skrzyń i przysypywano żwirem (dzięki temu miały uwolnić się z niego wszystkie szkodliwe substancje). Pod ziemią rekin spędzał jakieś dwa miesiące, a po wyciągnięciu, suszony był na słońcu. Nikt nie musiał go pilnować. Zresztą - zgodnie z oczekiwanym wskaźnikiem "jakości" - musiał śmierdzieć tak, by żaden ptak go nie ruszył. Obecnie takie danie można kupić w małych słoiczkach lub w foliowych opakowaniach próżniowych. Serwowany jest w postaci małych kawałeczków. W islandzkich restauracjach hakarl podawany jest z wódką zwaną svarta daudi.

Polecamy również:
Jakie ryby mogą nam zaszkodzić? Jakie ryby mogą nam zaszkodzić?

/ 7Lutefisk

Obraz
© CC/mtcarlson/BY 2.0

Jedna z tradycyjnych potraw serwowanych w Norwegii. Funkcjonuje także pod nazwą "ryby mydlanej". Przygotowywana jest z solonego i suszonego na wietrze dorsza, który potem moczony jest w wodzie, a następnie przez 2-3 dni leżakuje w ługu sodowym. W efekcie ryba zmienia swoją konsystencję na galaretowato-mydlaną. Podaje się ją po krótkim gotowaniu na parze lub pieczeniu w folii. Trzeba pamiętać, aby do jedzenia nie używać srebrnych sztućców, bo na pewno zostaną zniszczone przez silne reakcje chemiczne. Danie nie pachnie też najlepiej, więc po konsumpcji wszystkie naczynia jak najszybciej trzeba umyć i spłukać octem.

Polecamy również:
Jakie ryby mogą nam zaszkodzić? Jakie ryby mogą nam zaszkodzić?

/ 7Pacha

Obraz
© www.sydneytable

Przysmakiem w Iraku jest głowa owcy. Gotowana. Często serwowana na warzywach lub na liściach sałat. Wydłubane oczy i pozostałości zębów wywołują piorunujące wrażenie. Pamiętajmy jednak, że także w naszej kulturze jadało się głowiznę, a pieczone prosię z jabłkiem w ryju nikogo przecież nie dziwiło. Danie ma także kilka zalet. Miejscowi utrzymują, że głowa owcy jest pełna witamin, a także enzymu zwiększającego metabolizm i wspomagającego odchudzanie.

Polecamy również:
Jakie ryby mogą nam zaszkodzić? Jakie ryby mogą nam zaszkodzić?

/ 7Surströmming

Obraz
© CC/Wrote/BY 2.0

Prawdziwie szwedzki przysmak, który poza tym krajem raczej nie znalazł uznania. Sfermentowany śledź jest bowiem swoistą pamiątką po czasach, kiedy sól używana do przechowywania ryb była zbyt droga (dodawało się jej jedynie tyle, by nie zgniły). Obecnie produkowany na kilku wysepkach u wybrzeża Zatoki Botnickiej. Ryby wkładane są do puszek, w których przez rok fermentują. Zbierający się w nich gaz powoduje, że po pewnym czasie puszka przybiera kształt kuli. Po otwarciu trudno znieść zapach zgnilizny. Z tego powodu, a także ewentualnych reakcji po zjedzeniu, danie najczęściej spożywane jest na zewnątrz.

qk/mmch

Polecamy również:
Jakie ryby mogą nam zaszkodzić? Jakie ryby mogą nam zaszkodzić?

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja