Kukurydza
Wartość odżywcza kukurydzy zasługuje na uwagę. Jest ona źródłem witamin: A, B1, B2, E PP i C oraz składników mineralnych w postaci potasu, sodu, wapnia, magnezu, żelaza, miedzi, manganu, fosforu, cynku, jodu czy selenu.
Bardzo ważną rolę pełni też barwnik występujący w tym warzywie, pochodząca z grupy karotenoidów, zeaksantyna, która ma właściwości antyutleniające. Obecność pierwiastka śladowego jakim jest selen w skojarzeniu z witaminą E oraz zeaksantyną zwiększa odporność organizmu na działanie wolnych rodników i tym samym może być pomocna w profilaktyce przeciwnowotworowej. Kukurydza jest zbożem bezglutenowym co czyni ją podstawą do wypieku chlebów i innych produktów dla osób nietolerujących lub uczulonych na gluten albo chorych na celiakię. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz, mąki kukurydzianej. Jest ona też źródłem kwasów omega-3.100 g kukurydzy zawiera około 110 kcal.