Chemia używana w rolnictwie
Herbicydy, fungicydy czy nawozy powodują nie tylko skażenie gleby, ale także wnikają do spożywanych przez nas roślin. Rolnicy nie chcą i nie mogą całkowicie wyeliminować tych substancji, bo bez nich produkcja roślin byłaby o wiele mniej opłacalna. Pestycydy, które wniknęły do wnętrza roślin, mają wpływ na ich metabolizm - między innymi zmniejszenie zawartości witamin z grupy B (szczególnie B1) i witaminy C oraz węglowodanów i karotenoidów. Są też o wiele poważniejsze konsekwencje. Najczęstszym powikłaniem są zatrucia związane z odkładaniem się przez wiele lat, małych dawek szkodliwych substancji. Objawy takie mogą pojawić się nawet po wielu latach. Amerykańska organizacja Environmental Working Group (EWG) zbadała poziom pozostałości pestycydów w owocach i warzywach. Najwięcej było ich w jabłkach, selerze, truskawkach, brzoskwiniach, szpinaku, nektarynkach, winogronach, słodkiej papryce, ziemniakach i jagodach.