Czym może być zanieczyszczona żywność?
To szkodzi zdrowiu!
Kupując jedzenie, często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak bardzo jest ono zanieczyszczone. Wpływ na to ma sposób produkcji, transportu, a nawet pakowania jedzenia
Kupując jedzenie, często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak bardzo jest ono zanieczyszczone. Wpływ na to ma sposób produkcji, transportu, a nawet pakowania jedzenia. Sprawdźmy, co powoduje, że czasami zamiast dodawać zdrowia, szkodzi.
Opakowania
Choć niektóre opakowania, na przykład plastikowe butelki wyglądają niewinnie, często w produkcji takich przedmiotów wykorzystuje się szkodliwe związki chemiczne. Najgroźniejszą z tych substancji jest tzw. BPA, czyli bisfenol A. Istnieją przypuszczenia, że może być przyczyną niektórych chorób. Są obawy, że może sprzyjać rozwojowi męskiej niepłodności, raka prostaty i raka piersi, a także otyłości. Ten związek mogą zawierać np. zupy z puszki, tam bisfenol A wchodzi w skład powłoki wyściełającej puszkę od wewnątrz. Znajdziemy go też w pojemnikach na mleko czy puszkach z konserwami.
mmch