Czym może być zanieczyszczona żywność?

Kupując jedzenie, często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak bardzo jest ono zanieczyszczone. Wpływ na to ma sposób produkcji, transportu, a nawet pakowania jedzenia

Obraz

/ 6To szkodzi zdrowiu!

Obraz
© archiwum

Kupując jedzenie, często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak bardzo jest ono zanieczyszczone. Wpływ na to ma sposób produkcji, transportu, a nawet pakowania jedzenia. Sprawdźmy, co powoduje, że czasami zamiast dodawać zdrowia, szkodzi.

Choć niektóre opakowania, na przykład plastikowe butelki wyglądają niewinnie, często w produkcji takich przedmiotów wykorzystuje się szkodliwe związki chemiczne. Najgroźniejszą z tych substancji jest tzw. BPA, czyli bisfenol A. Istnieją przypuszczenia, że może być przyczyną niektórych chorób. Są obawy, że może sprzyjać rozwojowi męskiej niepłodności, raka prostaty i raka piersi, a także otyłości. Ten związek mogą zawierać np. zupy z puszki, tam bisfenol A wchodzi w skład powłoki wyściełającej puszkę od wewnątrz. Znajdziemy go też w pojemnikach na mleko czy puszkach z konserwami.

mmch

/ 6Chemia używana w rolnictwie

Obraz
© archiwum

Herbicydy, fungicydy czy nawozy powodują nie tylko skażenie gleby, ale także wnikają do spożywanych przez nas roślin. Rolnicy nie chcą i nie mogą całkowicie wyeliminować tych substancji, bo bez nich produkcja roślin byłaby o wiele mniej opłacalna. Pestycydy, które wniknęły do wnętrza roślin, mają wpływ na ich metabolizm - między innymi zmniejszenie zawartości witamin z grupy B (szczególnie B1) i witaminy C oraz węglowodanów i karotenoidów. Są też o wiele poważniejsze konsekwencje. Najczęstszym powikłaniem są zatrucia związane z odkładaniem się przez wiele lat, małych dawek szkodliwych substancji. Objawy takie mogą pojawić się nawet po wielu latach. Amerykańska organizacja Environmental Working Group (EWG) zbadała poziom pozostałości pestycydów w owocach i warzywach. Najwięcej było ich w jabłkach, selerze, truskawkach, brzoskwiniach, szpinaku, nektarynkach, winogronach, słodkiej papryce, ziemniakach i jagodach.

/ 6Odpady przemysłowe

Obraz
© archiwum

Niejadalna sól (tzw. sól wypadowa) stanowiąca odpad przy produkcji chlorku wapnia, która używana jest m.in. do posypywania zimą dróg, była przez lata sprzedawana do celów spożywczych. Kupowały ją m.in. zakłady przetwórstwa mięsnego. To najgłośniejszy przykład z polskiego podwórka. Chemikalia, które są produktami ubocznymi w wielu fabrykach trafiają często do strumieni, jezior, mórz i wód gruntowych. Wykryte kilka miesięcy temu w chińskiej żywności dioksyny są na przykład odpadem w spalarniach różnego typu sztucznych tworzyw. Praktycznie każdy chemiczny odpad jest rakotwórczy, a my nie mamy szans, by się przed nimi uchronić.

/ 6Metale ciężkie

Obraz
© archiwum

Ołów, rtęć i kadm znajdziemy w prawie każdej potrawie, choć sami tych metali tam nie dodawaliśmy. Rtęć może spowodować poważne uszkodzenia mózgu, głuchotę i ślepotę. Najwięcej jest jej w zdrowych z definicji rybach i owocach morza. Trafia tam z zanieczyszczonego morza. W warzywach, często uprawianych przy drogach także znajdziemy sporo ołowiu i kadmu, pochodzącego ze spalin samochodowych.

/ 6Prosto z fabryki

Obraz
© archiwum

Mało kto je dziś tylko produkty naturalne. Wielkim powodzeniem cieszą się produkty wysoko przetworzone. Gdy w fabryce żywność jest gotowana, ogrzewana, poddawana fermentacji czy innym procesom, zmienia swoje właściwości. Masowa produkcja powoduje także, że np. metalowe wiórki z urządzeń przemysłowych trafiają do gotowych produktów.

/ 6Bakterie

Obraz
© archiwum

Za większość skażeń żywności odpowiadają jednak bakterie. Takie bakterie jak clostridium botulism, escherichia coli, salmonella typhimurium, shigella, staphylococcus aureus, vibrio cholera odpowiedzialne są za większość zatruć pokarmowych. Bakterie pojawiają się na warzywach i owocach mytych w brudnej wodzie, na mięsie dzielonym brudnymi narzędziami, na produktach przetworzonych w nieodpowiedni sposób.

mmch

Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?