Czym może być zanieczyszczona żywność?

Kupując jedzenie, często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak bardzo jest ono zanieczyszczone. Wpływ na to ma sposób produkcji, transportu, a nawet pakowania jedzenia

Obraz

/ 6To szkodzi zdrowiu!

Obraz
© archiwum

Kupując jedzenie, często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak bardzo jest ono zanieczyszczone. Wpływ na to ma sposób produkcji, transportu, a nawet pakowania jedzenia. Sprawdźmy, co powoduje, że czasami zamiast dodawać zdrowia, szkodzi.

Choć niektóre opakowania, na przykład plastikowe butelki wyglądają niewinnie, często w produkcji takich przedmiotów wykorzystuje się szkodliwe związki chemiczne. Najgroźniejszą z tych substancji jest tzw. BPA, czyli bisfenol A. Istnieją przypuszczenia, że może być przyczyną niektórych chorób. Są obawy, że może sprzyjać rozwojowi męskiej niepłodności, raka prostaty i raka piersi, a także otyłości. Ten związek mogą zawierać np. zupy z puszki, tam bisfenol A wchodzi w skład powłoki wyściełającej puszkę od wewnątrz. Znajdziemy go też w pojemnikach na mleko czy puszkach z konserwami.

mmch

/ 6Chemia używana w rolnictwie

Obraz
© archiwum

Herbicydy, fungicydy czy nawozy powodują nie tylko skażenie gleby, ale także wnikają do spożywanych przez nas roślin. Rolnicy nie chcą i nie mogą całkowicie wyeliminować tych substancji, bo bez nich produkcja roślin byłaby o wiele mniej opłacalna. Pestycydy, które wniknęły do wnętrza roślin, mają wpływ na ich metabolizm - między innymi zmniejszenie zawartości witamin z grupy B (szczególnie B1) i witaminy C oraz węglowodanów i karotenoidów. Są też o wiele poważniejsze konsekwencje. Najczęstszym powikłaniem są zatrucia związane z odkładaniem się przez wiele lat, małych dawek szkodliwych substancji. Objawy takie mogą pojawić się nawet po wielu latach. Amerykańska organizacja Environmental Working Group (EWG) zbadała poziom pozostałości pestycydów w owocach i warzywach. Najwięcej było ich w jabłkach, selerze, truskawkach, brzoskwiniach, szpinaku, nektarynkach, winogronach, słodkiej papryce, ziemniakach i jagodach.

/ 6Odpady przemysłowe

Obraz
© archiwum

Niejadalna sól (tzw. sól wypadowa) stanowiąca odpad przy produkcji chlorku wapnia, która używana jest m.in. do posypywania zimą dróg, była przez lata sprzedawana do celów spożywczych. Kupowały ją m.in. zakłady przetwórstwa mięsnego. To najgłośniejszy przykład z polskiego podwórka. Chemikalia, które są produktami ubocznymi w wielu fabrykach trafiają często do strumieni, jezior, mórz i wód gruntowych. Wykryte kilka miesięcy temu w chińskiej żywności dioksyny są na przykład odpadem w spalarniach różnego typu sztucznych tworzyw. Praktycznie każdy chemiczny odpad jest rakotwórczy, a my nie mamy szans, by się przed nimi uchronić.

/ 6Metale ciężkie

Obraz
© archiwum

Ołów, rtęć i kadm znajdziemy w prawie każdej potrawie, choć sami tych metali tam nie dodawaliśmy. Rtęć może spowodować poważne uszkodzenia mózgu, głuchotę i ślepotę. Najwięcej jest jej w zdrowych z definicji rybach i owocach morza. Trafia tam z zanieczyszczonego morza. W warzywach, często uprawianych przy drogach także znajdziemy sporo ołowiu i kadmu, pochodzącego ze spalin samochodowych.

/ 6Prosto z fabryki

Obraz
© archiwum

Mało kto je dziś tylko produkty naturalne. Wielkim powodzeniem cieszą się produkty wysoko przetworzone. Gdy w fabryce żywność jest gotowana, ogrzewana, poddawana fermentacji czy innym procesom, zmienia swoje właściwości. Masowa produkcja powoduje także, że np. metalowe wiórki z urządzeń przemysłowych trafiają do gotowych produktów.

/ 6Bakterie

Obraz
© archiwum

Za większość skażeń żywności odpowiadają jednak bakterie. Takie bakterie jak clostridium botulism, escherichia coli, salmonella typhimurium, shigella, staphylococcus aureus, vibrio cholera odpowiedzialne są za większość zatruć pokarmowych. Bakterie pojawiają się na warzywach i owocach mytych w brudnej wodzie, na mięsie dzielonym brudnymi narzędziami, na produktach przetworzonych w nieodpowiedni sposób.

mmch

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki