Panzanella
Szukasz pomysłu na lekką, smaczną i aromatyczną sałatkę? Przygotuj specjał, którym od wieków zajadają się mieszkańcy słonecznej Toskanii.
Potrzebujemy pół bochenka czerstwego chleba. W oryginalnych recepturach był on lekko namaczany w wodzie, a następnie odciskany, ale ten etap można pominąć, gdyż pieczywo i tak nasiąknie sokami z innych składników sałatki. Dlatego wystarczy pokroić je w kostkę, a następnie wymieszać z dobrej jakości oliwą, pomidorkami koktajlowymi (warto je wcześniej obrać ze skórki i posiekać) oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, na koniec doprawiając solą, pieprzem, oregano i rozmarynem. Panzanellę można też wzbogacić innymi dodatkami, np. drobno pokrojonymi kaparami, świeżą bazylią, cebulą, papryką albo porwaną kulą mozzarelli.